Povijesni uspjeh

Izbornik Goran Lojo: Ključna riječ je ekipa. Bez toga nema ništa

08.02.2021.
u 09:30

Predan i pošten rad gotovo uvijek donose rezultat. Dokaz za to je i izbornik ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo.

Nakon četiri godine teškog rada BiH je izborila plasman na Europsko prvenstvo i tako se nakon 22 godine našla među najboljim reprezentacijama Starog kontinenta. Ždrijeb je 8. ožujka.

Sjajne igre i borbenost

Kvalifikacijski ciklus kao prvoplasirane završile su reprezentacije Bjelorusije, Belgije, Hrvatske, Češke, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Švedske, dok su mjesta predviđena za pet najboljih drugoplasiranih vrsta zauzeli timovi Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Crne Gore i Turske.

Ključ uspjeha svakako je kemija koja vlada među igračicama. Lojo tijekom kvalifikacija nije puno mijenjao, pogodio je i s naturaliziranom Jonquel Jones, a rezultat svega bile su sjajne igre i velika borbenost. O tome kakav je sustav u nacionalnom timu najbolje svjedoče i posljednje dvije utakmice. Iako su igrale bez najboljih košarkašica, jer su Jones i Gajić bile ozlijeđene, ostale igračice uspjele su slaviti protiv Švicarske, a iako protiv Estonije nisu imale imperativ jer su se već bile plasirale na EP, odigrale su još jedan sjajan susret i slavile. Time su pokazale da u svaku utakmicu ulaze s jasnim ciljevima i zadacima.

“Nakon 22 godine biti na Europskom prvenstvu je fantastično. Djevojke su protiv Švicarske bile pod velikim pritiskom, ali pokazale su snagu. Bez obzira na izostanak najboljih, one su ostvarile dvije pobjede. Ove djevojke pokazale su da u svakom sastavu igraju najbolje što mogu i ostavljaju srce na terenu”, ponosan je izbornik Lojo.

Zasluga svih struktura

Kad je Lojo postao izbornik 2017., reprezentacije BiH nije bilo ni na mapi.

“Ovo je zasluga svih struktura. Tada je bila veoma teška situacija u Savezu, a zahvaljujući ljudima kao što su Raza Mujanović, Mirza Teletović, Amer Čolan, Samir Avdić, to je popravljeno. Sad mislim samo na svoj posao i svatko radi ono što mu je u opisu”, naglasio je Lojo.

Jonquel Jones donijela je veliku kvalitetu reprezentaciji BiH, pa mnogi ističu da je ona najzaslužnija za uspjeh. Lojo ipak ističe da to nije poseban slučaj jer većina vrsta ima kvalitetnu Amerikanku.

“U europskoj košarci odavno je to trend. Sretni smo što su Jones i Hart pristali igrati za nas jer su dvije zaista kvalitetne i karakterne igračice. Ali moram naglasiti kako jedna vrhunska strankinja ipak ništa ne znači ako ostatak ekipe nije kvalitetan. Ključna riječ je – ekipa. Bez toga nema ništa. Ima mnogo primjera gdje se to potvrdilo. Evo, u regiji je Sjeverna Makedonija koja je angažirala Boner pa nije ostvarila rezultate”, rekao je.

Eurobasket za košarkašice održat će se od 17. do 27. lipnja ove godine u Španjolskoj i Francuskoj.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije