Nogomet

Ivica Osim: Ovo je jedina organizacija u BiH koja funkcionira normalno

23.12.2016.
u 07:00

Elvedin Begić je novi-stari predsjednik Nogometnog saveza BiH, koji je izabran na ovu dužnost u iduće četiri godine s 56 glasova od 60 delegata Izborne skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, održane jučer u ilidžanskom hotelu Terme.

Prvi dopredsjednik bh. kuće nogometa Milorad Sofrenić imenovan je s 53 glasa, dok je drugi dopredsjednik Ivan Beus dobio 54 glasa. Inače, u trojnom Predsjedništvu ulazak Sofrenića je i jedina promjena, s obzirom na to da je on došao na mjesto Darka Ljubojevića.

Jedini kandidati

Oni su bili jedini kandidati za ovu poziciju i dobili su veliku podršku za rad u budućnosti, a na početku sjednice Elvedin Begić je uručio priznanje legendi bh. nogometa Ivici Osimu, koji je proglašen za počasnog predsjednika Nogometnog saveza, uz ovacije nazočnih.

U novi Izvršni odbor NS BiH izabrani su predsjednik FSRS-a Mile Kovačević i prvi čovjek Federalnog saveza Irfan Durić po automatizmu kao predsjednici entitetskih saveza, te Mato Jozić (Nogometni savez Posavske županije), Nurdin Peštalić (NS Tuzlanske županije), Muhamed Begagić (NS Zeničko-dobojske županije), Muhidin Raščić (FS Bosansko-podrinjske županije), Midhat Sarajčić (NS Srednjobosanske županije), Beus (NS Hercegovačko-neretvanske županije), Dragan Soldo (NS Zapadnohercegovačke županije), Elvedin Begić (Fudbalski savez Sarajevske županije), Ivan Perić (NS Hercegbosanske županije), Sofrenić (Područni FS Bijeljina), Ranko Vučković (PFS Prijedor), Zlatko Spasojević (PFS Doboj) i Dragan Kulina (PFS Istočno Sarajevo). Zamjenski članovi Izvršnog odbora su: Milan Bjelajac (PFS Bosanska Gradiška) i Seadin Badić (NS Unsko-sanske županije).

Podsjetimo kako je Raščić bio član Izvršnog odbora NS BiH, kojeg je suspendirala FIFA i UEFA 2011. godine, a sada je dobio povjerenje delegata da ponovno bude u nogometnoj vlasti BiH. U njoj neće biti mjesta za Josipa Bevandu, koji je izgubio od Dragana Solde s 39:17 u glasovanju. Poslije dobivenog novog mandata na čelu državnog Saveza Begić je zahvalio delegatima u Skupštini, što su prepoznali dobar rad u protekle četiri godine otkako je na ovoj dužnosti.

- Više od 90 posto delegata glasovalo je za mene, što je velika obveza u radu. Hvala i većini medija koji su pružili podršku i potaknuli me da se ponovno kandidiram. Nisam mogao odustati od kandidature na nagovor glavnog tajnika UEFA-e i nekoliko značajnih ljudi. Došao sam u poziciju u kojoj nema povratka i morao sam prihvatiti poziv jer povratka nije bilo. Obveza Izvršnog odbora i moja osobno jest opravdati povjerenje u idućem razdoblju. Naš Savez želimo graditi na sigurnijim i boljim temeljima. Hvala i UEFA-i, bez čije podrške ništa ne bismo mogli mogli uraditi, a ta podrška prerasla je u prijateljstvo, rekao je Begić i nastavio:

- Nastojat ćemo zadržati pozitivan trend u osiguranju aktivnosti reprezentativnih vrsti i poboljšati infrastrukturu koja je jedan od problema naših klubova te kontinuirano raditi na projektima koji su započeti. Želimo podići standarde u svim reprezentacijama, prvo u seniorskoj, ali i u ostalim. Uvijek ćemo imati probleme, ali potrudit ćemo se svesti ih na minimum. Prelaskom u novu zgradu imat ćemo uvjete za još bolji rad, a Savez ćemo osvježiti i novim kadrovima kako bismo dobili poticaje za bolje rezultate - dodao je Begić.

Begiću je izbor za predsjednika čestitao i Jacques Bondallaz iz UEFA-e.

- Čestitam i članovima Izvršnog odbora te Ivici Osimu koji je izabran za počasnog predsjednika. Nadam se kako će reprezentacija BiH nastaviti napredovati na rang-ljestvici FIFA-e. Drago mi je da je sjednica protekla u duhu međusobnog poštovanja, naglasio je Bondallaz.

Produljen je mandat Odbora za savjetovanje i posredovanje, u kojem će biti predsjednik Osim, Dušan Bajević i Sead Kajtaz, dok će još tri člana biti imenovana naknadno, uz konzultacije s Begićem i Osimom. Nakon što su novinari pitali Osima kada će država krenuti stopama Saveza, odgovorio je da je bh. kuća nogometa najuspješnija institucija u državi i da je svi trebaju podržati u budućnosti.

Zahvala

- Mogu samo zahvaliti za sva ova priznanja. Ovo je jedina državna organizacija koja funkcionira normalno. Svi pričaju samo o novcu, što je najgora stvar. Ne znam zašto smo toliko prepotentni da smatramo kako moramo pobjeđivati. Nogomet je najljepša sporedna stvar, ali kod nas sigurno nije sporedna. Trebamo biti objektivniji i zbog nogometaša, kao i publike. Sigurno je kako zaostajemo za ostatkom nogometnog svijeta kada je u pitanju infrastruktura, no ona je skupa i ne ide njezin razvoj baš tako brzo. Što više mogu napraviti ljudi koji sjede u Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH? Ne mogu više igrati. Ovi što su igrali otišli su, kazao je u stilu Osim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije