BIVŠI REPREZENTATIVAC

Ivica Olić otkriva kako se snalazi u novoj ulozi: Ovo je puno teže

28.02.2018.
u 09:35

Ivica Olić sinonim je za igrača koji je dugo trajao na vrhunskoj razini, praktički do 38. godine. Upravo zbog ustrajnog rada i mukotrpnog načina treniranja

Oko Ivice Olića nikada nisu postojali upitnici. Ne postoji trener, Olićev suigrač, a vjerojatno ni navijač koji bivšem napadaču reprezentacije ne bi pokazao palac gore. Ponajprije zbog njegova prepoznatljivog, poštenog odnosa prema igri i suigračima. Uživa Ola u ulozi asistenta Zlatku Daliću u nacionalnoj vrsti, a s Igorom Jukićem, Lukom Milanovićem i Ivanom Krakanom krenuo je i u poduzetničke vode. Sjajno izgleda koncept Biotrening centra zdravlja i tjelesne forme u Maksimirskoj 8 u Zagrebu. 

– Ideja je bila da običnim ljudima, ne samo vrhunskim sportašima, omogućimo kvalitetan rad. Veselim se što sam s Nikicom Jelavićem, svojim bivšim suigračem iz reprezentacije, kao i ljudima iz Biotreninga uspio napraviti ovakav centar. Dugo godina sam s profesorom Igorom Jukićem i njegovim suradnicima maštao o jednom ovakvom centru – počeo je Olić. 

Dečki se sami izvukli

Ivica Olić sinonim je za igrača koji je dugo trajao na vrhunskoj razini, praktički do 38. godine. Upravo zbog ustrajnog rada i mukotrpnog načina treniranja. – Imao sam sreće što sam rano prepoznao važnost kvalitetnog rada i zbog toga sam imao dugu karijeru. Najvažnije je na vrijeme početi ulagati u sebe. Ja sam to prepoznao jer sam imao kvalitetne ljude oko sebe. Nadam se da sada ja to iskustvo mogu prenijeti na iduće generacije. Kako se snalazi u ulozi najbližeg suradnika Zlatka Dalića? – Puno teže je stajati sa strane nego igrati. Trener ima puno više obaveza, mora razmišljati o puno više detalja. Sada uživam u razgovorima i analizama utakmica. Obilazimo igrače i puno putujemo. Veselimo se utakmicama u trećem mjesecu. Ima li savjet za Marija Mandžukića ili Ivana Perišića kojima ne ide baš u zadnje vrijeme? – Nema tu savjeta. Najvažnije je da budu zdravi. Bolje je da sada nisu u formi, odnosno da budu pravi na Svjetskom prvenstvu. Oni su svoje kvalitete pokazali, nema za njih problema. Kako se sad Kramarić probudio, tako će netko drugi vrlo brzo. Oni najoptimističniji vide nas u samoj završnici SP-a. No Ola kaže: – Cilj je proći skupinu. Uostalom, nekoliko tjedana prije utakmice s Grčkom nitko nije ni mislio da ćemo se i plasirati na SP. Slijedi delikatan period priprema reprezentacije. – Neće biti puno vremena za pripreme jer je sezona duga. Igrači dolaze iscrpljeni, to znam iz iskustva. Uglavnom ćemo raditi na uigravanju. Stalno se spominje ozračje oko reprezentacije, odnosno koliko turbulencije oko saveza remete koncentraciju igrača. – Igrači to površno prate. Svaki od njih ima ozbiljne obaveze u klubovima i samo su na to koncentrirani. Politiku saveza ionako ne određuju igrači. Govorio je o tom ‘kliku’ koji je Dalić donio. – Po pitanju treninga nije u tako kratko vrijeme mogao donijeti ništa značajno. Pokušao je psihološki podići momčad. Posebno u Ukrajini gdje je iz aviona izašao na teren. Momčad je prepoznala te njegove zamisli, no dečki su se na kraju sami izvukli iz te situacije. Na dobrom smo putu. Hoće li se Dražen Ladić priključiti stožeru? – Znam da je izbornik govorio da će se stožer kompletirati u idućim tjednima. Tko, što..., izbornik najbolje zna. Dobro bi vam došao Darijo Srna? – Naravno, ne znam koliko je to izvedivo s obzirom na kaznu koju je dobio. Šteta. Kako je on to doživio? – Nije mu lako. Ja sam imao jedan slučaj. Bilo je to 2004. na EP-u u Portugalu. Odnosno, ranije sam igrao prijateljsku utakmicu uoči koje sam dobio injekciju u rebra koja su mi bila natučena. Da nisam uzeo tu injekciju, ne bih mogao igrati na EP-u za osam-devet dana. Na dopinškom testu morao sam dokazivati o čemu se radi jer su mi u krvi našli tragove supstanci nakon ranijeg tretmana. Jako sam bio uplašen jer znam što bi to značilo za mene. Želim da mu vrijeme suspenzije što prije prođe. Siguran sam da će moći odigrati još nekoliko sezona na top razini.

Najviše volim analize...

Koliko je težak prelazak u ‘civilni način života’? Posebno Dariju koji je još htio igrati. – Nije lako. No on je napravio praktički sve. Žao mi je jer znam da je stalno radio na sebi i fizički je njegovo tijelo moglo izdržati još koju godinu na toj razini. Iz mog iskustva, nakon prekida ima toliko puno stvari o kojima moraš razmišljati. Ja se veselim izazovima nakon karijere. Hoće li na kraju prevladati poduzetnički duh ispred trenerskog? – Ja sve prepuštam ljudima iz Biotreninga. Nisam toliko važan faktor u tehničkom dijelu. Vidim se u analizama utakmica. To je ono što me veseli. Prati Ivica i HNL. – Prošli tjedan gledao sam Hajdukovu pobjedu nad Dinamom. Bit će zanimljivo. Očekujemo da se zakuha. Ima li reprezentativnog kadra u HNL-u? – Ima jako puno. Nadam se da će za godinu-dvije dana doći novi igrači dovoljno dobri za reprezentaciju. Dosta je igrača na našem radaru, no kostur se zna. Nemamo nepoznanica. Ispit s Brazilom? – Izbornik je želio jakog protivnika. Dobro, možda ne baš jakog kao Brazil... Šalili smo se na tu temu – zaključio je Olić. Koncept Biotreningova centra zdravlja i tjelesne forme objasnio nam je Olićev partner, prof. Luka Milanović. – Ovaj centar sastoji se od dva dijela. Jedan je fitness, a drugi poliklinika. Cilj je u oba dijela promocija tjelesne aktivnosti. Odnosno želimo klijentima dati sve što im je potrebno. Želimo ljudima pokazati kako da o sebi saznaju nešto više. Ne samo kroz klasični fitness već i savjetovanje o prehrani, mentalni trening, fizioterapiju... S nama u timu su vrhunski liječnici poput doktora Borisa Nemeca. Centar se prostire na 1800 četvornih metara, a sadrži teretanu, četiri dvorane za grupne treninge, dvoranu za poseban trening, dvoranu samo za žene... U poliklinici imamo tri ordinacije, pet radnih mjesta za fizioterapeute, dvoranu za rehabilitacijsko vježbanje, a u centru će raditi 20 ljudi – istaknuo je Milanović.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije