2. liga FBiH (jug)

Igman prvi, nada Posušja na proljeće

17.11.2016.
u 08:00

Završeno je jesensko prvenstvo u Drugoj nogometnoj ligi FBiH – skupina Jug. Prvak je Igman iz Konjica (39 bodova), koji je imao stopostotni učinak do 15. kola, onda se “nasukao” na čitlučkim Barama protiv staroga rivala Brotnja, s kojim su Konjičani i prošle sezone vodili utrku za naslov do pred kraj sezone.

Nisu imali juniorsku momčad

Bili su tada prvaci, ali nisu igrali doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH, jer nisu imali juniorsku momčad, što je jedan od uvjeta za igranje u Prvoj ligi. Igman je imao najbolji napad – zabio je čak 44 pogotka, te ima impresivnu gol - razliku od plus 33. Uoči početka sezone iz dosta klubova stizale su glasne najave o borbi za naslov. Jedan od klubova koji nije krio takve ambicije je Posušje (34), a ambicije su se pokazale opravdanim. Posušje je osim poraza u gostima protiv Igmana, izgubilo još samo u Tomislavgradu. Pet bodova manjka za Konjičanima čine se dostižnim, jer prvenstvo je dugo. Nade u prvo mjesto Turbine, Branitelja, Brotnja i Sloge (Lj) pokazale su se “praznim puškama”, jer čini se kako ovi klubovi nemaju ni kvalitetu ni logistiku. Nismo spomenuli Tomislav (18), jer taj bi klub (po mišljenju upućenih) uz samo malo rada i ambicija mogao u viši stupanj. Tomislavgrađani to (čini nam se) ne žele, jer to bi im bilo skupo u ovo recesijsko vrijeme (koje “privremeno” traje desetljećima).

U klubu veću pozornost pridaju gradnji infrastrukture i radu s mladim nogometašima, što je vjerojatno pametna politika – bez obzira što tko misli. Gore spomenuta Turbina (27) posustala je pri kraju sezone. Igman joj bježi 12, Posušje sedam bodova, a preskočio ju je i treći Klis iz Buturović Polja (29), koji je najpozitivnije iznenađenje jeseni.

Skromna jesen Branitelja

Prošlosezonski prvoligaš Branitelj (24) imao je skromnu jesen. Borbu za Prvu ligu “branitelji” moraju odgoditi za neka bolja vremena. Sloga (U) i Troglav 1918 (22) postigli su očekivane rezultate, koji možda nisu primjereni bogatoj prošlosti kakvu imaju, ali su ipak realni, s obzirom na uvjete i okolnosti u kojima rade. Brotnjo (21) je potpuno razočaranje. Imalo je jesenas poneki bljesak (kao pobjeda protiv Igmana), ali i niz neobjašnjivih poraza. O Tomislavu smo već sve rekli, ali ćemo dodati kako klub nije daleko od zone ispadanja. Cim (16), novak u ligi, jesen je počeo katastrofalno, ali završio ju je gotovo “bajkovito”. Grude i Kamešnica (po 14) razočarali su. Osobito Grude, koje su u nekim starim dobrim vremenima igrale i u društvu Zrinjskoga, Širokog, Sarajeva, Željezničara, Slobode... Na Elić luci stanje je loše, besparica surova stalnost, radi se (samo) kampanjski, pa je klub “uletio” u sezonu bez ijednog zajedničkog treninga! I Kupres (8) je razočarao, pa ga čeka borba za ostanak. A kakvo je tek razočaranje ljubuška Sloga (7)... Na početku sezone 2015/16, klub je istaknuo premijerligaške ambicije, pa se “sasuo kao mozaik”. Mijenjani su (gotovo svakodnevno) igrači i treneri, gubilo se “sve u 16”, slijedilo je ispadanje iz lige, ali kraj se još ne nazire. Bit će velika šteta ako se Sloga opet “preseli naniže”... O Rami (jedva 5 bodova) nema se što reći. Tih 5 bodova sve govori...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?