SPORTSKI KOMENTAR

I to smo dočekali: Danas će svi navijati za Italiju protiv Engleske?!

11.07.2021.
u 15:44

Koliko je sama ideja turnira po cijeloj Europi ispala debakl – treba li bolji argument od onoga da se u polufinale nije ugurala nijedna od reprezentacija koja bar jednu utakmicu nije bila domaćin – toliko je pandemijski Euro nadmašio očekivanja u smislu igre, uzbudljivosti, neizvjesnosti. Uz nemali poguranac publike ipak smo uživali uz “notti magiche”, favoriti su padali na tjeme, nogomet je dobio neke nove zvijezde, a Italija je opet Italija.

U vodu je palo i vječno pitanje koja je pratilo sva prethodna natjecanja: tko lud navija za Italiju!? Osim bivših koje su ludovale za repićem Roberta Baggia, Tottijevim licem buntovnika i modno besprijekornim dresovima. Tko je mogao voljeti one mućki otete pobjede nalik pričama iz Alan Forda, baš u stilu urnebesnih citata tipa legendarnog “Ne predaj se nikad, osim kad moraš!” Prevedite na nogometni izričaj, “bolje kukavički pobjeći nego junački poginuti”, i dobit ćete ne samo objašnjenje kako su prošli furiju u polufinalu već i stripovski prikaz tih simpatičnih antijunaka nogometne igre s golovima u nadoknadi nadoknade, iz suludih odbijanaca i petljancije, ili iz raspucavanja s bijele točke nakon što su gotovo dva sata proveli u mišjoj rupi.

Pa ipak, svesti formulu veličine talijanskog nogometa na prenemaganja i iritantna otezanja bilo bi jednako promašeno kao ustvrditi da ih večeras čeka dvoboj s većom nogometnom nacijom. Dakle, od 1966. kad je Albion osvojio svoj prvi i jedini trofej na velikim natjecanjima, Talijani su sedam puta igrali finala. Englezi nijednom. Kako su sada uspjeli? Tako što su shvatili da bar malo i oni moraju biti “talijani”. Dijelom uz pomoć sreće, a dijelom jer su napokon dočekali generaciju koja se nije zamarala time da mora i pobjeđivati i igrati spektakularno i još k tome zadovoljiti glad tabloida za sočnom pričom. Ostalo je učinila korona razjurivši novu generaciju wagsica s tribina i naslovnica koje ljubomorno i danas u vlasništvu drži Coleen Rooney.

Vratimo se još malo Talijanima. Još od one prve večeri, otvaranja s Turcima, ostavljaju dojam “squadre”. U svaki trenutak proveden na terenu, počevši od grlenog pjevanja himne u zboru s navijačima, unose više strasti od svih suparnika. Koje konkretno poruke šalje uspjeh repke koja u povijesti nema hrvatski skalp? 1. Glad i ozračje su najvažniji. Jači od pojedinačne kvalitete. Kod azzurra je nakon godina suše i neodlaska na SP u Rusiji želja za uspjehom bila silna. 2. Reprezentaciju daješ najboljem dostupnom treneru i onome tko može stvoriti pobjedničko ozračje. Mancini je nakon bezličnog “avanture Venture” pun pogodak. 3. Ne treba ti “balotelli” u reprezentaciji. Azzurri možda i prvi put nemaju nekoga tko ne iritira protivnika, publiku, pa čak ni vlastite suigrače. Mancinijeva Italija čak je i simpatična u svojoj lukavštini. Pa tko bi osim njih na bacanje novčića uoči jedanaesteraca pred suca i suparnika poslao kapetana s osmijehom od uha do uha, kao da će upravo nastupiti na festivalu kancone!? Siroti Jordi Alba problijedio je kad ga je premazani Chiellini još i uštipnuo za obraz.

Ali, Talijani su majstori da u zvijezde pretvore stopere. Poput Zlatne lopte Cannavara. Ili Marca Materazzija. Njega su vjerojatno samo roditelji voljeli. Zanimljivo je kako je VAR uoči finala simpatije neutralnih okrenuo u korist azzurra. Što je dočekala nacija koja je govorila da su najslađe pobjede od 1:0 golom iz zaleđa u debeloj nadoknadi! Izumila “catenaccio”. I dala nogometu Nerea Rocca koji bi na kurtoazno “sretno svima, neka bolji pobijedi” dometnuo: “O, Madonna! Ne daj Bože!”

Hoće li nakon Eurosonga osvojiti i Euro? Englezi su domaćini. Talijani imaju boljeg trenera. I više taktičkih opcija. Kad su shvatili da je ne mogu pobijediti, prilagodili su se furiji i čekali svoj trenutak – jedanaesterce. Ništa čudno znamo li i da su iz dva svjetska izašli kao pobjednici, a ušli u njih na pogrešnoj strani. Pobjeda od 3:0 protiv Turaka bila im je najuvjerljivija u povijesti nastupa na EP-ima. U šali je netko otkrio da je ostvarena iste godine kad i najuvjerljivija pobjeda u povijesti talijanske vojske... Naime, sredinom ožujka u vježbi pored Udina čuvena je armija vojni cilj zabunom zamijenila za običan kokošinjac opalivši u ranu zoru iz svih topova! Nesretni farmer pretrpio je ozbiljnu štetu, a nije dugo trebalo da na Wikipediji osvane i članak – Bitka kod Celline. U opisu stoji da su trupe pukovnika Bacca izvojevale uvjerljivu stratešku pobjedu nad dvanaest stradalih kokošaka predvođenih kokom Rozitom! Pa kako ih ne voljeti... 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije