SVE O DANCIMA

Hrvatski stručnjak iz Rusije otkriva: Ovo je put Hrvatske za četvrtfinale!

30.06.2018.
u 18:34

Visoki presing i plitka obrana neke su od glavnih karakteristika igre nedjeljnog

To će biti trenutak istine za ovu generaciju kockastih. Sraz s Dancima mogao bi ih, u slučaju pobjede, gurnuti prema još jednom povijesnom dosegu hrvatskog nogometa. Trebat će im fokus na igru sličan kao i u utakmici s Argentinom jer s druge strane bit će čvrst i discipliniran suparnik. A uživo ga je za Večernji list detaljno proučio Marko Lozo, mladi hrvatski trener. S dojmovima o suparniku Hrvatske javio nam se iz Rusije. 

– Danci igraju u sustavu 4-2-3-1, a najbolji igrač im je Christian Eriksen, kao i vratar Kasper Schmeichel. Karakterizira ih kompaktnost i taktička disciplina cijelu utakmicu, tipičan skandinavski stil igre. Uža obrana je jako dobra s dva središnja stopera, Christensenom i Kjaerom, koji su dobri skakači i snažni u duelu. Bočni igrači, Dalsgaard i Larsen, jako su disciplinirani i vidljivo je da se prilagođavaju trenerovim zahtjevima ovisno o suparniku. Motor momčadi je vezni red s defenzivcima Deleyem i Schuleom te Eriksenom. Napadači su radilice s neumornim krilima i srednjim napadačem Jorgensenom koji je klasični centarfor, jako dobar u skoku i ostavljanju dubinskih lopta – ističe Lozo.

Kako funkcioniraju kada se brane?

– Najčešće je to kombinacija visokog presinga, kao u igri protiv Australije, i plitke obrane, kao protiv Francuske. U kreaciji igre najčešće usmjeravaju loptu na bok i onda igraju presing tako da im se dalji krilni igrač u srednjoj zoni spušta na suparničkog veznog. U slučaju da u takvoj formaciji oduzmu loptu, odmah su s trojicom igrača u završnici. U ovoj fazi igre su kompaktni i dobro brane međulinijske prostore. Našu priliku vidim u stvaranju viška po bočnim pozicijama i traženju povratnih lopta jer njihovi vezni igrači slabo brane taj prostor – napominje Lozo.

Koji su im mehanizmi otvaranja igre?

– Prvi je kada se Delaney izvlači na stranu i traži dubinu za centarfora, međuprostor za Eriksena ili dijagonalno proigravanje na Poulsena. Drugi je kada rade izolaciju za Sista, njihovo lijevo krilo, tako da desni bek ulazi u sredinu i oslobađa stranu za krilo koje ostaje izolirano i tako stvaraju višak. Treći mehanizam je otvaranje preko međulinijskih prostora kada krila ulaze unutra i traže se dubinska proigravanja.

Kako se, dakle, suprotstaviti Dancima?

– Slično kao i Argentini, visokim presingom i iskakanjem veznjaka. To je odgovor na njihov način otvaranja preko Delaneya. Tako možemo iskoristiti rupe koje se otvaraju brzom tranzicijom naših igrača. Njihovo eventualno traženje međuprostora zatvorio bih tako što bih vođenje igre prepustio njihovu lijevom bočnom, koji je dešnjak i često vraća loptu. To bismo trebali iskoristiti. 

Lozo je izdvojio još jedan važan detalj.

– U napadu moramo igrati bolje nego protiv Islanda. Treba nam bolje otvaranje igre na postavljenu obranu. Ne smije nam se događati da vezni igrači ulaze u zadnju liniju i da nemamo igrače međuprostora. Mandžukić nije igrač međuprostora i njega bih postavio između dva stopera, da onemogući njihovo sudjelovanje u igri. Kramarić bi trebao biti lutajuće krilo, a Perišića i Rebića izolirao bih na liniji i tu tražio spomenuti višak. Naši vezni igrači moraju završavati akcije iz drugog plana, inače Dance nećemo raširiti i biti opasni – zaključio je Lozo.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?