borba Ante Delije

Hrvatski MMA borac propustio priliku od milijun dolara, naslov PFL prvaka osvojio Brazilac Cappelozza

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
28.10.2021.
u 08:52

Dubrovački teškaš srčano se borio, izvlačio se iz iznimno teških stanja, a u drugoj je rundi bio čak i u dobitnoj situaciji, no nakon pet rundi međusobnog masakra, borbu karijere, ipak je izgubio i to na bodove

U spektakularnom "Hard Rock" hotelu, u gradu Hollywoodu na Floridi, dubrovački MMA borac Ante Delija nije uspio postati "Gospar od milijun dolara". U finalnoj borbi za teškaškog prvaka PFL organizacije, nakon pet rundi velikog kreševa, hrvatski borac izgubio je na bodove od Brazilca Brune Cappelozze (45:49, 45:49, 46:48).  Obojica boraca iskazala su iznimnu srčanost, kao da se bore za milijune dolara, a dijelio se samo jedan i to onaj koji je pripao pobjedniku.

Protiv borca kojemu je matični sport tajlandski boks i koji ga je u prethodnom susretu nokautirao za samo 46 sekundi borbe, Delija je bio svjestan što mu je za činiti. Zato se negdašnji džudaš već u prvoj sekundi borbe zaletio u noge protivnika. Nažalost, taj pokušaj ekspresnog rušenja nije uspio nakon čega je, već u petoj sekundi, Ante primio jedan precizni lijevi kroše i završio na leđima na kojima je proveo većinu te prve runde primivši čak 107 udaraca. No, nakon što se uspješno odbranio od svih Cappelozzinih pokušaja da udarcima ili pak kakvim zahvatom okonča borbu, Delija se izvukao iz tog hvata i istek pete minute borbe, i prvi predah, dočekao na nogama. 

Sredinom druge runde, dakle u osmoj minuti borbe, Ante se našao u prilici od milijun dolara. Ručnim je tehnikama uzdrmao protivnika, nakon čega ga je iz klinča, uz žicu, bacio na pod i počeo udarati odnosno "čekićati". Nažalost, Cappelozza mu nije dozvolio da mu zasjedne na prsa. Nakon što je primio puno teških udaraca, pa se u jednom trenutku čak učinilo da je u nesvijesti, Brazilac je došao k sebi te se najprije uspio okrenuti na prsa a potom je on dospio u dominantnu poziciju iz koje je čak, pogledom, tražio prekid ali mu ga sudac nije odobrio.

Nažalost, premda je i u četvrtoj rundi on bio u gornjoj poziciji, do kraja borbe Ante u takvu penal-prigodu više nije dospio i zacijelo će dugo žaliti za tom situacijom koju bi, da nije u pitanju finale i borba za milijun dolara, sudac u kavezu možda i prekinuo. Ovako je, očito, imao naputak da okršaj s tako velikim ulogom ne prekida dok god se ne dogodi okolnost za spašavanje nečijeg života. Prema televizijskoj statistici, Cappelozza je plasirao 235 udaraca, a Ante (koji po vokaciji nije "striker") tek 58, što je omjer koji mu kod sudačkog bodovanja nije mogao donijeti ništa osim časnog poraza. U borbi u kojoj je snažni Hrvat, ovom prilikom i tri kilograma teži, pokazao da ima ogromno srce i iznimnu volju za preživljavanje u borbi i u najtežim situacijama.  Nakon okršaja, borci su se izgrlili kao da netom prije toga nisu vodili krvavi boj. A ovo kreševo moglo je zadovoljiti fanove MMA sporta. Jer u pitanju bila jedna od najboljih teškaških borbi u povijesti ove američke organizcije, no ne i navijače Ante Delije kojem za utjehu ostaje činjenica da je za standarde ovog sporta i sa svojom 31 godinom još uvijek mlad. Naime, Cro Cop je pobjednik Prideova Grand Prixa postao na svoj 32. rođendan, a da je Stipe Miočić UFC-ov prvak postao tri mjeseca prije svog 34. rođendana. 

Za razliku od polufinala, Mirka Filipovića ovom prilikom uz Deliju nije bilo jer je bio spriječen  privatnim obvezama. No, zato su uz njega bili sparing-partner Ivan Erslan i boksački mu trener Stipe Drviš koji je, nakon loma šake na sparingu sa Erslanom, borbu vodio s gipsom na lijevoj ruci.  Inače, nakon zacijelo najradosnije vijesti u karijeri, Cappelozza se suočio i s najtužnijom. Kako je na svom twitteru objavio novinar Aaron Bronsteter, a to je potvrdio i brazilski portal Superlutas, organizatori su Brazilcu, po želji članova obitelji, tek nakon borbe priopćili da mu je preminuo otac Joao. Doduše, Cappelozza  kao da je takvo što slutio jer je prije proglašenja sudačke odluke pokazivao prstom u nebo a kada mu je Ray Sefo dodijelio pojas tada se rasplakao, baš kao i članovi njegove obitelji koji su bili na video-linku.  Tužan je to epilog naradosnije večeri u karijeri ovog odličnog borca, u njegovoj najboljoj godini, kojom je protutnjao s tri nokaut pobjede - dvije u prvoj rundi i jednu u drugoj - a potom i s osvojenim pojasom prvaka PFL organizacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije