ŠEF HKS-A MORAT ĆE BIRATI

Hrvatski izbornik: Pogodilo me to, Dino Rađa se spustio na niske grane

06.07.2021.
u 13:16

Ni nakon dvije prospavane noći poslije poraza od Njemačke na splitskom predolimpijskom turniru Stojko Vranković nije ništa boljeg raspoloženja. Predsjednik HKS-a i dalje razmišlja o abdikaciji.

No nije ovo prvi put da su mu takve misli prostrujale glavom. Razmišljao je tako i kada je Hrvatska u Zadru izgubila od Rumunjske u kvalifikacijama za SP.

– Zbrajam i oduzimam i ne vidim što mi tu možemo napraviti a da već nismo pokušali. Bliži sam odlasku nego ostanku. Preuzimam odgovornost za sve i ono za što jesam i što nisam kriv. Jedan dio toga mogu prihvatiti, no ne želim biti vreća za napucavanje. Stojko: Stao sam iza Mršića Ono za što jest odgovoran, a Stojko od toga ne bježi, jest izbor najbližih suradnika.

– Ja sam stao iza Veljka kao izbornika jer sam imao maksimalno povjerenje u njega pa je normalno da je u tom dijelu moja odgovornost velika. Za razliku od diplomatičnog Stojka, šef Stručnog savjeta Rađa sasuo je paljbu po izborniku.

– Veljko se naljutio pročitavši izjavu Dine koji je to mogao i finije reći, no Dino je takav. No zato bi Stojko mogao doći u situaciju da se mora odlučiti za jednog od njih dvojice. Ako smo dobro shvatili uzavrelost te relacije, čini se da nakon ovoga nema natrag i da će biti “ili on ili ja”.

– Teško ja mogu braniti Mršića kada nismo izgledali dobro. Meni bi bilo draže da je “poginuo” s Marčinkovićem na parketu za kojeg znam da će se baciti za svakom loptom, nego da je na parketu imao one koji obranu ne mogu igrati kao Pavle. Nastavno na to nazvali smo i Mršića da čujemo kako on diše.

– Kritika je sastavni dio ovog posla i ja ne bježim od toga da mi nismo igrali dobro, no mene je pogodilo što me napao čovjek iz sustava prije nego što smo sjeli i svi zajedno analizirali što se dogodilo. A baš nisam vidio da Sabonis ili Danilović prozivaju svoje izbornike koji također nisu uspjeli izboriti olimpijsku vizu. Rekli smo mu da mu je u nastupu nakon ispadanja s turnira nedostajalo samokritike.

– Već nakon poraza od Brazila rekao sam da je moja odgovornost najveća. Nakon svakog neuspjeha uvijek se propituje valjanost trenera pa je tako i u ovom slučaju. Mnogi bi ga najradije smijenili, no razmišlja li i sam Mršić o odlasku?

– Sada neću ništa govoriti jer se ne želim spuštati na tako niske grane kao Rađa, no za dan-dva i ja ću reći svoje. Kada sam došao, cilj je bio plasirati se na Eurobasket, što smo i učinili, a ako im mišljenje mijenja pet loših dana, onda oni nikad ništa neće postići. S obzirom na to da ima ugovor sa Savezom do EP-a 2022., Veljko se neće tako lako dati otpustiti, a čini se da ni Stojko nije tome sklon: – Veljko je napravio i dobrih stvari, a ovo je jedna loša i sve ono dobro pada ti u vodu.

Podsjetit ćemo, prije no što je Mršić preuzeo vruću palicu, reprezentacija je nuđena Perasoviću, Spahiji i Repeši, pa i Talijanu Trinchieriju, no nitko od njih nije ponudu prihvatio. Neki iz načelnih, drugi iz financijskih razloga.

– Najlakše je promijeniti trenera, no uvijek je pitanje imate li dostupnog boljeg kandidata. Splitu i HKS-u Fibina pohvala Nakon svega govori se o “ulupanih” 20 milijuna kuna. Žali li sada i predsjednik HKS-a za uloženim novcem?

– Nakon ovakvog neuspjeha pojave vam se i takve misli, no mi smo ušli u tu priču prije pandemije, kada smo mislili da ćemo imati kompletnu momčad. A naš je cilj bio prirediti dečkima prednost domaćeg terena što je trebalo predstavljati i promociju košarke. Na koncu se nešto od toga ipak dogodilo, a nedostajao je nastup u finalu pred punom dvoranom. Od poteza koje je sam povlačio Vranković žali za sljedećim:

– Sad mi je žao što nisam bio s momčadi u balonu, nego sam bio vani kako bih mogao biti domaćin uglednicima iz Fibe te hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima. Da sam ušao u balon, zacijelo bih čuo i vidio neke stvari pa bih mogao to prenijeti i izborniku. U Split je došao i glavni tajnik Fibe Andrea Zagklis koji se HKS-u obratio pismom zahvale i najvišom ocjenom za organizaciju.

Čista petica. – Ja bih bio sretniji da je tu nešto slabija ocjena a da smo mi prošli. No ovo valjda znači da će nam vratiti onih 300.000 švicarskih franaka pologa koji vam se oduzimaju ako imate organizacijskih propusta. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije