RAČUNANJE FORMULA

Hrvatska je jedna od najboljih na svijetu, no kako točno funkcionira Fifina ljestvica?

Hrvati, Vatreni
Igor Kralj/Pixsell
08.04.2023.
u 13:40

Fifa-rang ljestvica je već desetljećima predmet debate i rasprave u nogometnom javnom prostoru. Trenutno je na Fifinoj-rang ljestvici vodeća reprezentacija Argentine, ispred Francuske i Brazila, a reprezentacija Hrvatske drži sedmo mjesto.

Najpoznatija nogometna rang-ljestvica svijeta postoji od prosinca 1992. godine, a tijekom povijesti je morala prolaziti razne preinake i ažuriranja.

Tako sada ljestvica funkcionira po pravilniku koji je uveden 2018. godine, a osim bodovanja za pobjede i poraze u utakmicama, uveli su još nekoliko važnih komponenti.

Ažurirani sustav rang-ljestvice tako kazuje da su utakmice bodovno raspodijeljene po važnosti (primjerice, polufinale Svjetskog prvenstva ukupno može nositi 60 bodova, dok prijateljske utakmice nose tek pet bodova).

Osim te raspodjele, novo ažuriranje je u kontekst donijelo i jačinu protivnika. Dakle, neće isti broj bodova donijeti pobjeda protiv Novog Zelanda i pobjeda protiv Brazila, bez obzira na to što bi mogla biti riječ o istom rangu natjecanja.

S tom novom podjelom situacija je nešto kompliciranija, ali znatno poštenija. Nemoguće je više, recimo, vidjeti Norvešku na 4. mjestu Fifine ljestvice kao što je to bio slučaj 1996. godine.

Da se vratimo na temeljni Fifa pravilnik. U kratkim crtama, bodovni sustav obuhvaćaju prvenstveno rezultati ostvareni u posljednjih 12 mjeseci, a sporadično i rezultati ostvareni u posljednjih 36 mjeseci. 

Bodovi momčadi se ažuriraju tako da se brišu svi utjecaji na bodove od kojih je prošlo 36 mjeseci, a novi se dodaju po matematičkoj formuli:

Slovo P predstavlja broj bodova koje će reprezentacija imati nakon utakmice, a slovo P before (P prije) označava broj bodova koje je reprezentacija imala prije utakmice.

Nadalje, slovo I oznaka je za gore spomenutu važnost utakmice. Detaljnije taj popis bodova prema važnosti utakmice izgleda ovako:

5 bodova - prijateljske utakmice izvan Fifinog predviđenog vremena za međunarodne utakmice

10 bodova -  prijateljske utakmice unutar Fifinog predviđenog vremena za međunarodne utakmice

15 bodova - Liga nacija (grupna faza)

25 bodova - Liga nacija (finale i polufinale), kvalifikacije za SP ili kvalifikacije za prvenstva unutar kontinenta (Euro, Copa Americu ili Kup Nacija)

35 bodova - prvenstva unutar kontinenta (do četvrtfinala)

40 bodova - prvenstva unutar kontinenta (četvrtfinale, polufinale, utakmica za 3. mjesto, finale)

50 bodova - Svjetsko prvenstvo (do četvrtfinala)

60 bodova - Svjetsko prvenstvo (četvrtfinale, polufinale, utakmica za 3. mjesto, finale)

Iduće slovo u formuli je W, a ono predstavlja završni rezultat susreta. U formuli će slovo W zamijeniti broj 1 ako ta reprezentacija pobijedi, broj 0.75 ako reprezentacija pobijedi nakon izvođenja kaznenih udaraca, broj 0.5 ako je riječ o neriješenom rezultatu, te broj 0 ako je riječ o porazu. 

Posljednje slovo formule je W e, koje predstavlja koji je bio očekivan rezultat te utakmice, a on se izračunava relativno s pozicijom momčadi na rang-ljestvici prije tog dvoboja (označeno kao dr), s idućom formulom:

Cjelokupna formula u suštini znači da anominme reprezentacije mogu dobiti enormnu količinu bodova ako pobijede neke selekcije iz samog vrha. Isto tako, ako moćna reprezentacija izgubi od neke nisko rangirane selekcije, prema ovoj formuli će drastično gubiti bodove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije