Nogomet

Hercegovci dolaze - Čapljinac Josip Šutalo nova nada modrih

04.08.2016.
u 10:00

Da nije bilo tuče koja je područje jugoistoka čapljinske općine pogodila početkom srpnja, ne bismo otkrili nogometni dragulj iz Svitave – Josipa Šutala. Tragajući za sugovornicima o vremenskoj nepogodi, naišli smo na Miru Šutala, bivšeg nogometaša višeligaša iz čapljinske općine. Miro je spomenuo da mora “odbaciti” sina koji odlazi na pripreme hrvatske nogometne vrste za nastup u Japanu. Pao je dogovor da po povratku iz Japana s Josipom porazgovaramo za Večernjak. Tako i bi, nedavno za kratkog dvodnevnog dopusta sreli smo Josipa.

Karijeru počeo u Klepcima

- Počeo sam sa šest, sedam godina u Školi nogometa Adonaj u Klepcima. Koliko se sjećam, trenirali smo svaki dan. Otac je vozio, a meni nije bilo teško, brzo sam zavolio nogomet. Nakon jedno godinu i pol dana i jedne probe, prešao sam u Neretvu iz Metkovića, gdje sam proveo četiri i pol godine. Prvi treneri bili su mi Draženko Krmek, pa Darko Zeljić, a najduže Bariša Majić, koji ima velike zasluge za moj napredak, priča Josip o svojim počecima, a zatim nastavlja o prelasku u Dinamo:

- Igrao sam za mlađe uzraste Neretve, a onda je došao poziv iz Dinama. Odigrao sam probnu trening-utakmicu i zadovoljio. Igor Gabrijelić, skaut Dinama, tražio je da odmah ostanem. Tata nije pristao, htio je da završim osnovnu školu. Tako sam u Dinamo prešao 2014. s navršenih 14 godina. Ubrzo je došao poziv u reprezentaciju. Igram za kadetsku reprezentaciju Hrvatske koja će iduće godine biti domaćin Europskog prvenstva, siže je priče koju smo čuli od samozatajnog Josipa.

Igra stopera

Od njegova oca Mire doznali smo kako Josip igra stopera, pohađa Prometnu školu, pri čemu je za upis bila presudna njezina blizina Dinamovom kampu. Dobar je učenik, ali ne i jedini Hercegovac u Dinamovom “inkubatoru”. Naprotiv, sudeći po broju, moglo bi se reći da Hercegovci dolaze. Naime, u Josipovoj generaciji te godinu mlađi ili stariji su Čapljinac Marko Ravlija, Mostarci Juraj Ljubić i Pero Džidić, Sudo Behram iz Rotimlje kraj Stoca, Mario Ćuže iz Bijače kod Ljubuškog…

- Zahvalan sam svima na razumijevanju, posebice Školi nogometa Neretve i Dinamu koji mladima pruža izvrsne uvjete, ističe Miro Šutalo te dodaje da će zahvaljujući Dinamovom kampu proljetos u Čapljini, hercegovačka kolonija u Dinamovoj nogometnoj školi ubrzo će biti još brojnija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije