nakon slavlja protiv Islanda

Hadžibegić: Zadovoljan sam igrom i pobjedom, ali moramo spustiti euforiju

Faruk Hadžibegić
Fena
24.03.2023.
u 07:40

- Zadovolajn što smo pobijedili, jer to daje moral ekipi za naredne utakmice. Moja je da spustimo euforiju, a to moram prenijeti na igrače, sve dok ne budemo kvalificirvali ili, ne daj Bože, eliminirali - kazao je Hadžibegić.

Efektnom i visokom pobjedom protiv Islanda rezultatom 3:0 (2:0) na stadionu “Bilino polje” u Zenici, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, u okviru kojih će već u nedjelju gostovati kod Slovačke u Bratislavi.

- Zadovolajn što smo pobijedili, jer to daje moral ekipi za naredne utakmice. Moja je da spustimo euforiju, a to moram prenijeti na igrače, sve dok ne budemo kvalificirvali ili, ne daj Bože, eliminirali - kazao je izbornik Faruk Hadžibegić.

Njegovo je mišljenje, dodao je, a to je isticao i prije utakmice, kako je “matematika jednostavna, jer da bi bio siguran u plasman moraju pobijediti svih 10 utakmica”.

- Rekao sam kako nismo bolji, ali ni lošiji od ostalih… Mi, ni kao tim ni kao savez, nemamo iskustva igranja na velikim natjecanjima te ne možemo iz euforije ulaziti u katastrofu. To je još jedan segment koji moram vidjeti s ekipom. Nama su današnji rezultati povoljni - istaknu je Hadžibegić.

Podvukao je kako, ipak, nema želje ni potrebe, ali ni interesa baviti se drugim reprezentacijama. Želi, ističe, samo osvajati bodove. Osim zadovoljstva igrom, dodao je, zadovoljan je i činjenicom kako je Amar Dedić sam tražio da izađe, a što je važno za tako mladog igrača, da osjeti i kaže kada ne može više.

- Island, apsolutno, nije loš. Island je sastavljen, isto kao i mi, praktično od 99 posto igrača koji igraju eurospke lige. Najgore je što te reprezentacije nemaju neki renome. Možemo imati probleme s Luksemburgom. Luksemburg nema nijednog igrača iz Luksemburga, njihova reprezentacija ima više utakmica Lige prvaka nego mi svi zajedno. Tako da ne bih dozvoilio sebi luksuz reći da je Island slab. Međutim, naša je reprezentacija danas nastavila ono što su moje kolege, prije mene, započele i završile Ligu nacija na prvom mjestu. Mi smo bili u ritmu, gdje ću gledati nešto nadograditi - najavio je Hadžibegić.   

Nada se da će Džeko i Kolašinac moći igrati već protiv Slovačke, ali to u ovom trenutku ne može znati.

- Ja sam isti trener koji je bio i prije utakmice, koji je kritiziran zbog Stevanovića, i sada kada smo pobijedili. Nema kod mene euforije. Vidjeli ste ambijent koji je bio na klupi i koji je napravio Džeko, sa svojim gestom da bude sa nama. Vidjeli ste ga da se 10 puta digao, isto kao da je on izbornik. Taj ambijent, koji su napravili, i povjerenje između njih, to je nešto što ja nisam očekivao. To je taj model i daj Bože da to traje - kazao je Hadžibegić.

Naglasio je kako je Sead Kolašinac bio “dosadan” sa svojom željom da igra, ali je posebno apostrofirao korektan odnos Miroslava Stevanovića, koji je dostojanstveno prihvatio odluku da neće biti u konkurenciji za tim.

Najavio je kako će njegove usluge sigurno koristiti u narednim mečevima, ali i svih ostalih igrača koji su bili u konkurenciji kod njegovih prethodnika Duška Bajevića i Ivayla Peteva.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?