ODLAZAK IVICE OSIMA

FOTO Dirljive scene iz BiH: Evo kako se Sarajevo oprostilo od svog velikana

Foto: Armin Durgut/Pixsell
1/4
02.05.2022.
u 07:14

Na Grbavici su se u 19:41 sati, jer Osim je rođen 1941., upalili reflektori i svjetlili 81 minutu, a na semaforu se pojavila fotografija velikog trenera, s datumom rođenja i smrti

Veliki nogometni trener Ivica Osim preminuo je u Grazu pet dana prije 81. rođendana, što je sportsku javnost na ovim prostorima ostavilo bez riječi. Jer, osim što je bio velikan u poslu kojim se bavio, bio je i izniman čovjek. Zato mu je u Sarajevu, kao i na njegovoj Grbavici u ime Željezničara odana počast.

Čak su i navijači rivalskog Sarajeva zatomili negativne osjećaje prema suparniku te se poklonili čovjeku koji je obilježio jednu eru. Na Grbavici su se sinoć u 19:41 sati, jer Osim je rođen 1941., upalili reflektori i svjetlili 81 minutu, a na semaforu se pojavila fotografija velikog trenera, s datumom rođenja i smrti. Ispred stadiona okupili su se navijači s cvijećem, fotografijama, bilo je i molitve... Svi su se na svoj način oprostili od čovjeka koji im je na neki način obilježio život.

Grad Sarajevo iskazao mu je čast velikom projekcijom s njegovim likom na Vijećnici. To je najmanje što se moglo učiniti.

Ivica Osim rođen je u Sarajevu 1941., odrastao je na Grbavici, a aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Nakon juniora, počeo je igrati za prvu momčad u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je skupio 250 službenih nastupa i postigao 75 golova. Godine 1970. otišao je u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije za koju je skupio 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova.

Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na Europskom prvenstvu 1968. godine. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu. Igračku karijeru je okončao 1978., nakon čega se vrlo uspješno bavio trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još izbornik reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao izbornik Japana.

Međunarodna nogometna federacije (FIFA) ga je 2011. postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Već to dovoljno govori o njegovu utjecaju i značaju...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije