U kvalifikacijama za EP BiH protiv Rusije i Švedske

Europsko prvenstvo 2017. godine bit će održano u Finskoj, Izraelu, Rumunjskoj i Turskoj. U BiH se nadaju novom nastupu

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine
23.01.2016.
u 07:00

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2017. godine. Voljom ždrijeba u Münchenu reprezentacija BiH, koja se nalazila u drugom jakosnom “šeširu”, uvrštena je u skupinu C, jedinu tročlanu skupinu kvalifikacija, zajedno s Rusijom i Švedskom.

Natjecanja počinju u kolovozu

Kvalifikacije će se igrati od 31. kolovoza do 17. rujna ove godine, a nastupit će 27 reprezentacija koje će se boriti za 11 preostalih mjesta na Eurobasketu. Trener OKK Spars i prošlogodišnji izbornik juniorske reprezentacije BiH Marko Trbić vjeruje kako bh. košarkaši mogu izboriti nastup na završnom turniru, ali kako ih očekuje težak posao. Na završni turnir koji će biti održan u Turskoj plasirat će se pobjednici skupina i četiri najbolje drugoplasirane vrste. Trbić vjeruje kako BiH ima snagu izboriti mjesto koje vodi u Istanbul, ali upozorava na snagu protivničkih reprezentacija. - Reprezentacija Rusije je uvijek jedan od favorita Europskog prvenstva i kao takvu je moramo shvatiti, iako je na prošlom EP imala loše nastupe. Tada smo igrali u skupini s njima, a svladali su nas s 20-ak poena razlike. Velika je mogućnost da ćemo se boriti za drugo mjesto s reprezentacijom Švedske koju s klupe predvodi bh. trener Vedran Bosnić. Švedska je u posljednjih nekoliko godina podigla razinu i sigurno je kako ih ne smijemo podcijeniti - izjavio je Feni Trbić. Trbić vjeruje kako bi BiH pobjedama protiv Švedske i eventualnom domaćom pobjedom protiv Rusije sigurno osigurala nastup na završnici EP-a, zbog čega je neophodno svakoj utakmici pristupiti na odgovarajući način. - Ne kažem da je Rusija nepobjediva, ali moramo gledati svoje mogućnosti i biti realni. Bio sam na prijateljskoj utakmici protiv Švedske u Zenici pretprošle godine i sigurno je da ni protiv njih neće biti lako - objasnio je Trbić. Trbić je prošle godine predvodio juniorsku reprezentaciju BiH koja je na EP-u A divizije u grčkom Volosu osvojila četvto mjesto. Reprezentacija predvođena Edinom Atićem imala je priliku okititi se medaljom, ali za to je nedostajalo malo sreće u finalnim utakmicama. Trener Sparsa očekuje da će u sljedećem razdoblju razgovarati s ljudima iz Košarkaškog saveza BiH jer još uvijek ne zna hoće li u sljedećem ciklusu predvoditi neku od bh. vrsta. Ždrijeb skupina EP-a A divizije obavljen je jučer u Münchenu, a BiH će od 30. lipnja do 8. kolovoza u turskom Samsunu igrati u skupini C s Letonijom, Izraelom i Litvom.

Mogu “dogurati” daleko

Trbić vjeruje kako BiH na tom natjecanju može daleko “dogurati”, pa čak možda i ponoviti prošlogodišnji uspjeh zlatne kadetske reprezentacije. - Litva uvijek ima odlične mlade generacije, a znam kako je i ova generacija Letonaca odlična. Ako budemo kompletni, trebali bismo imati momčad za velike domete. BiH više nije reprezentacija koja se treba zadovoljavati malim stvarima, zaključio je na kraju razgovora Trbić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije