“Viša matematika”

‘Dvojac’ za naslov, ‘peterac’ za Europu

BiH,04.05.2016.Siroki, Bijeli Brijeg,  Prvetvena nogometna utakmica    Zrinjski -Velez Photo:Stojan Lasic
07.05.2016.
u 07:00

Do kraja nogometnog prvenstva ostala su dva kola ili 180 minuta. Oni koji su se nadali da će davno biti riješene brojne nedoumice glede poretka na prvenstvenoj ljestvici, prevarili su se. Malo toga je odlučeno, a teško da će (sve) biti odlučeno prije posljednjih minuta 30. kola.

“Trilema”

Tri su “trileme”: tko će postati 14. zajednički nogometni prvak BiH, tko će (po plasmanu u prvenstvu) steći pravo nastupa u Uefinim kupovima i tko će, uz već “otpisane” Velež, Rudar, Drinu i Travnik, ispasti iz lige. Vodeći na ljestvici Zrinjski mogli bismo već okititi lovorovim vijencem, da nije teorije, koja ponekad postane realnost. Zrinjski već danas može otvoriti pjenušac pod uvjetom da svlada Mladost u Kaknju. Mostarci “imaju pravo” i izgubiti protiv Mladosti, pod uvjetom da Sarajevo na Tušnju otme tri boda Slobodi. Treća mogućnost da četvrti put naslov stigne pod Bijeli brijeg je da Zrinjski protiv Mladosti i Sloboda protiv Sarajeva odigraju neodlučeno. U tom slučaju dvoboj Zrinjski - Sloboda u 30. kolu u Mostaru bit će revijalni. No, ako Sloboda svlada Sarajevo, a Zrinjski položi oružje protiv Mladosti, odluka će pasti u međusobnom dvoboju sljedeće subote u Mostaru.

Borba za nastup u pretkolima Europskog kupa komplicirana je. Zrinjski je tu već siguran (ako ne bude prvi i zaigra u pretkolu Lige prvaka). Trenutačno druga Sloboda još nije osigurala ništa i još “ima izglede” ne vidjeti Europe preko plasmana u prvenstvu (te ako ne osvoji Kup BiH u dvoboju s Radnikom). Dakle, ako Sloboda “posrne” protiv Sarajeva, te položi oružje i u 30. kolu protiv Zrinjskog u Mostaru, a ostali rezultati joj se ne “poklope” (rezultati Sarajeva, Širokoga i Željezničara) –ode joj Europa! U tom će slučaju ostati na 59 osvojenih bodova. Moguće je da Slobodu bodovno stignu Široki Brijeg i(li) Željezničar. U tom slučaju odlučuju međusobni rezultati (ukupna gol-razlika bit će važna samo ako su međusobni rezultati isti, npr. 0:0, 1:1 ili 2:2). Sloboda teorijski može biti bodovno izjednačena i sa Sarajevom. Postoji mogućnost da na kraju Sloboda, Sarajevo i Željezničar sakupe po 60 bodova. U tom slučaju odlučit će mini-ljestvica međusobnih rezultata (Sloboda i Sarajevo, prvi susret 0:0, Sarajevo - Željezničar 0:1, 0:1, Sloboda - Željezničar 0:0 i 0:1. Ako se bodovno izjednače Široki i Sloboda, bolji je Široki (0:0 i 3:0). Budu li “ravni” Željezničar i Široki, bolji je Željezničar (1:1 i 2:0). Ako Široki Brijeg sakupi isto bodova kao Sarajevo, bolji je Široki (1:2 i 1:0).

Dodajmo da Željezničar još igra s Rudarom kući i gostuje kod Slavije. Sarajevo, pak, osim u Tuzli, igra na Koševu protiv Olimpica, dok Široki gostuje kod Drine i domaćin je Radniku.

Četiri su kandidata (Vitez 35 bodova, Slavija 34, Olimpic 33 i Borac 32) za dva mjesta, koja će ih pridružiti Veležu, Drini, Rudaru i Travniku. Vitez još igra protiv Slavije kući i Borca u gostima.

Kombinacije

Slavija je gost Vitezu, domaćin Željezničaru. Olimpic je domaćin Travniku, gost Sarajeva. Borac gostuje kod Radnika, domaćin je Vitezu.

U slučaju da dva ili tri kluba s istim brojem bodova dijele “kritično” mjesto, odlučit će kriteriji koje smo spomenuli gore u vezi s “razračunima” u borbi za eurokupove. Kombinacija je previše da ih sve “razrađujemo”, osobito ako neki klubovi na kraju budu bodovno izjednačeni.

No, možemo spomenuti dosadašnje međusobne rezultate.

“Najbolje stojeći” je Vitez jer ima po 1:0 pobjede u prvim susretima protiv Slavije i protiv Borca, s kojima igra u dva posljednja kola. Vitez je bolji i od Olimpica (2:1 i 0:0). Slavija je bolja protiv Borca (3:0 i 1:2). I Olimpic je bolji protiv Borca (1:0 i 3:0). Dakle, lako je izračunati tko je u prednosti u slučaju da neki od klubova sakupe isti broj bodova na kraju prvenstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije