tenis

Đoković uz zvižduke u finalu Roland Garrosa. Alcaraza ozljeda koštala meča

Novak Đoković
LISI NIESNER/REUTERS
09.06.2023.
u 18:41

Treći set obilježili su grčevi u nozi koji su gotovo imobilizirali Alcaraza i doveli Đokovića do lakog vodstva i konačne pobjede u četvrtom setu

Đoković - Alcaraz 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Carlos Alcaraz (20) i Novak Đoković (36) odigrali au meč polufinala Roland Garrosa. Španjolsko čudo i prvi tenisač svijeta, pokušao je uzeti drugu Grand Slam titulu nakon što je prošle godine osvojio US Open, no srpski tenisač, treći na ATP-ovoj ljestvici i jedan od najboljih tenisača u povijesti, ipak je osvojio rekordnu 23. Grand Slam titulu.

Đoković je sjajno otvorio prvi set i breaknuo Alcaraza za vodstvo 3:1. Novak je kod 30:15 zaostatka spasio odličan drop shot Alcaraza, koji je potom mogao dijagonalom do poena, no odigrao je na istu, desnu stranu i Đoković je na kraju došao do izjednačenja. Zatim je uzeo još jedan poen i dobio prvu break-priliku. Odmah ju je iskoristio još jednim sjajnim poenom u kojem se oba igrača spašavala poene na mreži. Iako je Alcaraz imao break-šansu, srpski tenisač je s drugom set-loptom došao do vodstva 1:0.

U drugom setu Alcaraz je lako došao do vodstva bez da je Đoković osvoji ijedan poen. Đoković u drugom setu izjednačio na 1:1. S tribina se čulo: "Ajmo, Nole, majstore." Alcaraz ponovo na svom servisu poveo 2:1. Gem je obilježio nevjerojatan poen Španjolca bez gledanja. Đoković nije mogao vjerovati.

 

 

Đoković izjednačio u idućem gemu pa Alcaraz vraća vodstvo u petom (3:2). Set se nastavio ponovnim poravnanjem u šestom gemu kojeg je srpski tenisač dominantno dobio, no već je idući uzeo Alcaraz. Španjolac je zatim iskoristio drugu break-loptu i imao servis za izjednačenje u setovima, no brzim breakom Đokovića za 5:4 propustio je izvrsnu priliku. Za razliku od mladog Alcaraza, Đoković je iskoristio priliku za izjednačenje i kroz napete izmjene došao do 5:5. Napetost se nastavila nakon što je Alcaraz ponovo došao u vodstvo, čime je Đoković ponovo došao u situaciju da mora spašavati set. Ovaj puta ipak nije uspio i Španjolca je vratio meč na početak. Publika skandira njegovo ime.

Alcaraz izvrsno otvorio treći set. Osvojio prvi gem lobom koji je Đokovića ostavio ukopanog. Đoković je zatim izjednačio, a kod 1:1 meč je privremeno zaustavljen jer je Španjolac dobio grč u desnoj nozi. Međutim pošto nije mogao zatražiti medicinski time-out usred gema, morao ga je predati za vodstvo Đokovića 2:1.

 

 

Zbog grčeva je Alcaraz vidno usporio i teško mogao parirati Đokoviću koji je s lakoćom došao do prednosti 5:1 u trećem setu. Malo zatim srpski tenisač osvojio je i sedmi gem za 6:1 i prednost 2:1 u setovima. Od trećeg gema nadalje pariška publika izviždala je Đokovića prilikom svakog servisa.

Alcaraz je prije četvrtog seta zatražio pauzu za WC i u svlačionici vjerojatno dobio pomoć zbog grčeva. Đoković je prvi bio na servisu i osvojio prvi gem. Španjolac ipak nešto bolje izgleda, nego prije pauze. U drugom gemu i dalje nije bio dovoljno dobar da ugrozi Đokovića koji je napravio break. Dominacija srpskog tenisača se nastavila i ubrzo je došao do još jednog breaka i prednosti 4:0 u gemovima. Đoković je uz zvižduke publike došao do 5:0 i na gem od finala. Uslijedilo je iznenađenje i Alcaraz je uzeo prvi gem za 5:1. Đoković je na kraju izborio pobjedu u sedmon gemu i došao do finala Roland Garrosa.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?