Fantastični Modri

Dinamo je od sinoć rekorder, a u jednoj stvari se izjednačio s Man Utd-om i Juventusom

dinamo sezona2020
10.12.2020.
u 23:17

U susretu posljednjega kola K skupine Europske lige Dinamo je na stadionu Maksimir pobijedio moskovski CSKA sa 3:1 potvrdivši prvo mjesto u skupini i plasman u šesnaestinu finala. 

Dinamo je i prije ovog kola osigurao "europsko proljeće", a protiv Rusa je lovio mjesto u povijesti europskih kupova.

Strijelci za Dinamo bili su Gvardiol u 28., Oršić u 41. i Kastrati u 75. minuti, a za CSKA Bistrović, također Hrvat.

U izravnom susretu za drugo mjesto u skupini Wolfsberger je u Klagenfurtu svladao Feyenoord s 1:0 golom Joveljića u 31. minuti.

Dinamo je tako natjecanje u skupini okončao sa 14 bodova, četiri više od drugog Wolfsbergera. Treći Feyenoord je ostao na pet boda, a četvrti CSKA na tri.

Moskovljani su nakon ždrijeba proglašeni jednim od favorita skupine, no CSKA je u prvih pet kola osvojio samo tri boda ostavši bez izgleda za prolazak u šesnaestinu finala Europske lige.

Zbog toga je Viktor Gončarenko ostavio u Moskvi neke od svojih ključnih igrača pa tako u Zagreb nisu doputovali Nikola Vlašić, Džagojev i Fernandes. 

Dinamo je dominirao od prve minute i mogao daleko uvjerljivije slaviti. Prvu veliku priliku Dinamo je imao u 22. minuti, no Mislav Oršić je pogodio okvir gola. Ipak, šest minuta kasnije Modri su probili Ruse.

Lovro Majer je ubacio iz kornera, a Joško Gvardiol je glavom zabio prvi gol u europskim natjecanjima. U 41. minuti hrvatski prvak je povećao prednost. Kastrati je ubacio s desne strane, a Oršića glavom zabio za 2:0.

Oršiću je to bio 13. gol za Dinamo u europskim natjecanjima pa se tako izjednačio sa Sammirom i Soudanijem. Više su zabili jedino Igor Cvitanović i Slaven Zambata, po 15. U posljednjim trenucima prvog dijela Oršić se ponovo mogao upisati među strijelce, ali je ponovo pogodio stativu.

U nastavku susreta Dinamo je 'smanjio gas', prepustio posjed Rusima i svoje prilike tražio iz kontri. Jedna takva je okrunjena golom u 75. minuti. Majer je poslao fantastičnu loptu za Kastratija koji je izbio sam ispred Akinfejeva i zabio za 3:0.

Nažalost, samo minutu kasnije Rusi su smanjili. Tek što su Rusi krenuli Kristijan Bistrović je svladao Livakovića za 3:1. Bio je to prvi pogodak koji su Modri primili nakon 526 minuta igre. Međutim uz Manchester United i Juventus jedini su klub koji je u skupinama europskih natjecanja primio samo jedan pogodak. Također, Dinamo je već nakon 33 minute ispisao europsku povijest srušivši rekord kojeg je držao veliki Manchester United, koji je do sinoć bio momčad s najdužim brojem minuta u skupini nekog europskog natjecanja bez primljenog gola s 482 minute, a koji je postavljen prije točno desetljeća, 2010. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije