vatreni

Dalić ima pravo bogatstvo, mnogi mu na tome mogu zavidjeti

DPA/Pixsell
27.02.2020.
u 09:52

Marcelo Brozović će, bez obzira na to gdje će nastupati sljedeće sezone, uz Mandžukića u Kataru, te Modrića i Rakitića u Španjolskoj, postati najbolje plaćeni hrvatski nogometaš

Po svemu sudeći, sprema se najunosnije transferno ljeto hrvatskih nogometaša, s potencijalnim odštetnim iznosima i do čak 150 milijuna eura, što bi bio apsolutni rekord svih prijelaznih rokova kad su u pitanju hrvatski reprezentativci.

Povod ovakvoj kalkulaciji stigao je ovoga tjedna iz Frankfurta, nakon što je bundesligaš Eintracht šokantno izvjesio astronomsku odštetu za hrvatskog preporođenoga reprezentativca Antu Rebića, od 40 milijuna eura.

Kada bi se Boban i Milan na ljeto odlučili otkupiti robusnoga, plećatoga, beskompromisnoga Imoćanina, bio bi to drugi najveći transfer jednoga hrvatskog reprezentativca nakon što je Mateo Kovačić prošloga ljeta prešao iz Reala u Chelsea za 45 milijuna eura.

Eintrachtov odštetni zahtjev otprilike je u skladu s Rebićevom trenutačnom reputacijom jednoga od najmoćnijih napadača talijanske Serie A, ali i s njegovom tržišnom vrijednošću od 30 milijuna eura.

Rebić je, istina, još više vrijedio na kraju prošle sezone, 40 milijuna eura, nakon što je u finalu njemačkog kupa u dresu Eintrachta torpedirao Bayern.

Tu razornu moć u dečku iz Vinjana Donjih prvi je uspio probuditi tadašnji trener Eintrachta Niko Kovač.

U Rebićevu susjedstvu u Milanu istodobno se rađa najveći hrvatski transferni rekord. Naime, u prvoj polovici srpnja, dakle nakon povratka s Europskog prvenstva, Marcelo Brozović ili će izabrati novi klub uz fiksnu odštetu od 60 milijuna eura, ili pak potpisati novi, izdašniji ugovor u Interu.

Time će Marcelo, bez obzira na to gdje će nastupati sljedeće sezone, uz Mandžukića u Kataru, te Modrića i Rakitića u Španjolskoj, postati najbolje plaćeni hrvatski nogometaš.

Marcelo postao ikona

Kako saznajemo, Marcelo u ovom trenutku ne razmatra izlaznu strategiju iz Intera, u kojemu je postao ikona, međutim, pojavi li se u srpnju kupac koji će aktivirati njegovu odštetnu klauzulu, hrvatski igrač neće imati izbora.

Takav scenarij može preduhitriti samo Inter ako se u sljedeća dva mjeseca pojavi s platformom novoga ugovora.

Nadolazećega ljeta gotovo sigurno doći će kraj i Rakitićevoj tvrdoj kohabitaciji s Ericom Abidalom u Barceloni. Ivan je već nekoliko puta bio na izlaznim vratima katalonskoga kluba, a kako je potražnja za njim ogromna, a usto ulazi u posljednju godinu ugovora, Raketa će se usrećiti ili u Italiji, ili u Atléticu.

Uz neusporedivo manju odštetu od one koja mu je 2017. godine uglavljena u ugovor, nezamislivih 125 milijuna eura. Prijelomnica karijere ovoga ljeta čeka i 27-godišnjega lijevoga braniča vatrenih Bornu Barišića, kojega Glasgow Rangers očito više ne može zadržati. Iako mu je ove zime produljio ugovor.

– Bornin prioritet u ovom trenutku je Glasgow Rangers, u kojemu je, pod vodstvom Stevena Gerrarda, znatno igrački napredovao – kazao nam je jučer Bornin zastupnik Ives Čakarun i nastavio:

– U zimskom prijelaznom roku za Bornu je već vladao veliki interes klubova s Kontinenta. Najkonretniji je bio Napoli, no Rangers je odbio sve ponude želeći zadržati jednoga od svojih najboljih igrača. Bio je to u tom trenutku najbolji interes i kluba, i igrača. Oni Bornu u Glasgowu jako cijene i žele s njim nešto osvojiti, jer su već dosta dugo bez trofeja.

Ali, okolnosti će se na ljeto promijeniti, u kontekstu Bornina transfera?

– Da, nakon završetka sezone, a s obzirom na to kakva je potražnja za Bornom, Rangers će sigurno početi razmatrati nove ponude. Bit će to sasvim nova pozicija za Barišića – dodao je Čakarun.

Hrvatskom igraču u Rangersu, koji ovu sezonu igra u životnoj formi, otvoreni su sasvim novi horizonti. U fokusu su mu engleski Premiership i Primera, iz koje najkonkretnije korake poduzima Valencia. Saznajemo da odšteta za Bornu neće biti manja od deset milijuna eura.

Kovačić rekorder

Na kraju, novu rasprodaju ovoga ljeta sprema i Dinamo, čiji će glavni igrači, Dominik Livaković i Bruno Petković, biti u izlogu na Europskom prvenstvu. Livaković je, uvažavajući Bjeličin dobronamjeran savjet, prošloga ljeta odbio ponudu Montpelliera, no ovoga ljeta više neće, niti on niti Dinamo oklijevati s prodajom. Tako će Livaković postati hrvatski najskuplji vratar u povijesti

. Dinamov saldo nakon prodaje Petkovića i Livakovića trebao bi nadolazećega ljeta narasti najmanje za 25 milijuna eura, što možda nije konačna svota jer na prodaju su naravno – svi.

Osim spomenutoga dvojca, najveća je pomamama za Mislavom Oršićem, igračem koji se probio i do reprezentacije, ali teško će upasti na Dalićev popis za Euro.

Najplodnije transferno ljeto hrvatskih nogometaša bilo je 2015. godine, kada su četvorica reprezentativaca; Perišić, Kovačić, Mandžukić i N. Kalinić, zajedno dosegnuli cijenu od 85 milijuna eura.

Najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti još uvijek je Mateo Kovačić, igrač za kojega su tri europska prvaka, Inter, Real Madrid i Chelsea, iskeširali čak 94 milijuna eura. A taj je bogomdani talent u hrvatskoj reprezentaciji još uvijek – džoker s klupe.


I to govori kakvim bogatstvom u ovom trenutku raspolaže Zlatko Dalić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije