UČITELJ NADMAŠIO UČENIKA

City slavio u derbiju na užarenom Emiratesu i preskočio Arsenal, slijedi velika borba za naslov (1:3)

Foto: David Klein/REUTERS
1/3
15.02.2023.
u 22:35

Nogometaši Manchester Cityja su u prvom međusobnom derbiju pobijedili konkurenta za naslov u Premier ligi Arsenal na njihovom Emiratesu s 3:1 i tako ih po prvi put nakon studenog preskočili na čelu prvenstvene ljestvice. Doduše, imaju isti broj bodova (51), a Arsenal ima utakmicu manje.

Iako su momčadi krenule podjednako, prednost Manchester Cityju je u 24. minuti dala greška Takehira Tomiyasua za kojeg se Mikel Arteta u ovoj utakmici odlučio ispred Bena Whitea. Japanac je išao vratiti loptu stoperu Salibi, ali na tom mjestu, na dvadesetak metara od gola Arsenala, bio je Kevin de Bruyne, koji je fantastično osjetio istrčalog vratara Ramsdalea i još bolje pogodio. Iako je ovo bio poklon Tomiyasua, de Bruyne i dalje nije imao lagan zadatak pospremiti loptu u mrežu. Ovim zgoditkom belgijski veznjak je prekinuo post od 16 utakmica u kojima nije zabio gol za klub i reprezentaciju.

No, Arsenal se u susret vratio boljom igrom te nakon 15 minuta izjednačio. Xhaka je sjajnom parabolom pronašao Nketiaha iza leđa Cityjeve obrane, Nketiah je lobao Edersona, a Ake u posljednji trenutak očistio loptu s gol-crte. No, sudac Taylor je naknadno pokazao na bijelu točku jer je Ederson snažno startao na Nketiaha i Arsenal je na kraju izjednačio s bijele točke preko Bukaya Sake koji je bez poteškoća poslao Edersona u drugu stranu.

U drugom dijelu Arsenal je drastično pao u kvaliteti igre, znatno su češće griješili u posjedu, a nisu bili ni opasni prema naprijed (sedam udaraca u prvom, a tri u drugom dijelu). City je bio konkretniji, i naplatio to u 71. minuti. Gabriel je pogriješio u posjedu, Silva mu ukrao loptu, a nakon toga sjajnu brzu akciju odigrali Haaland, Gundogan i Grealish koji je vrlo dobrom završnicom u dalji Ramsdaleov kut poentirao za ponovno vodstvo Cityja.

Vrhunskom akcijom u 82. minuti City je dovšio sve i zasluženo došao do 3:1. Gundogan je dubinskom loptom desno našao de Bruynea, ovaj povratnom kako samo on zna poslužio Erlinga Haalanda, a Norvežanin zabio pogodak nakon što je tri utakmice bio bez učinka. Ukupno je to 26. pogodak za najboljeg strijelca lige, Haalanda, te 12. asistencija za najboljeg asistenta lige, de Bruynea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije