TREĆI NA SVIJETU

Čilić otkrio svoj konačni cilj u karijeri: Nedvojbeno sam blizu toga

05.04.2018.
u 11:15

Teren je sličan kao i u Osijeku, a to smo i željeli. Za nekoliko dana za par nijansi još će se približiti željenome, ali već sada možemo reći da je prilično dobar – kaže Čilić

Došao je među prvima u Varaždin i već odradio nekoliko žestokih treninga na zemljanom terenu u varaždinskoj Areni. Marin Čilić (29) uspio je nakon ožujske američke turneje zadržati visoko treće mjesto na rang-listi svjetskih tenisača, a ovaj će vikend predvoditi Hrvatsku u četvrtfinalnom dvoboju Svjetske skupine Davisova kupa s Kazahstanom. 

– Teren je sličan kao i u Osijeku, a to smo i željeli. Za nekoliko dana za par nijansi još će se približiti željenome, ali već sada možemo reći da je prilično dobar – kaže Čilić. 

Želio sam više u SAD-u

U Indian Wellsu u trećem kolu izgubio je od Kohlschreibera, a u Miamiju u četvrtom od kasnijeg pobjednika Isnera.

– U svakom slučaju očekivanja su bila puno veća. Imao sam sjajne rezultate na početku sezone kao i cijele 2017. pa se onda, naravno, očekivanja podižu iz dana u dan. Činjenica je da mi američka turneja, posebno u ovom trećem mjesecu, nikad nije posebno odgovarala. Na kraju, ipak sam taj dio odradio solidno i sad se nadam da ću biti spreman za zemljanu sezonu i da ću bolje rezultate postizati do Roland Garrosa, a i poslije.

Zasad ste predvodnik svoje, recimo tako, srednje generacije svjetskog tenisa, no otvara vam se i mogućnost da preteknete nešto starije Nadala (brani puno bodova) i Federera (ne igra) i postanete prvi tenisač svijeta, što dosad nikome od Hrvata nije pošlo za rukom?

Borna je – sjajan

– Da, spominjalo se to i nakon Australian Opena, nedvojbeno sam tu blizu, u krugu igrača koji mogu doći na vrh. To mi je veliki cilj, svakako konačni cilj u karijeri, ali ne postavljam sebi nikakav imperativ što se vremena tiče. Neka to bude jedan proces... Kazahstan je relativno nepoznata reprezentacija, s vama i Bornom Ćorićem Hrvatska je naglašeni favorit? – Slažem se da smo favoriti – igramo kod kuće, na podlozi koju smo sami izabrali – ali moramo biti iznimno oprezni i maksimalno uvažavati suparnika. Kazahstan je neugodan, posebno se to vidjelo posljednjih pet-šest godina kada su u Svjetskoj skupini pobijedili puno respektabilnih suparnika (Belgiju, Italiju, Argentinu, Švicarsku... – op. a.). Govori se o novom formatu Davisova kupa (jedan tjedan, u jednom gradu), igrači su uglavnom za, ali mi uvijek ističemo i to osebujno ozračje Davisova kupa koje bi se možda izgubilo. Kako vi gledate na to? – Pa, novi bi model imao i pluseva i minusa. Iskreno rečeno, ja sam za promjenu. Posljednjih 10-ak godina razgovaralo se o nužnim promjenama, o korigiranju formata, o skraćivanju susreta, ali ITF nije napravio ništa da bi olakšao igračima i na taj način privukao i one iz Top 10. Eto, primjerice, u veljači, Zverev i ja smo bili jedini igrači od najboljih 10 koji su igrali Davisov kup. Znači, malo je igrača iz samog vrha, a bojim se, ako ostane tako, da će situacija biti ista. Ovako, kada bi se igralo u jednom tjednu, mislim da bi to puno značilo za tenis, financijski bi pomoglo savezima, pridonijelo popularizaciji tenisa i izazvalo seobe navijača. Vjerujem da bi to bio zbilja veliki spektakl. Meč po meč. Što kažete na posljednje Bornine nastupe, iza njega su tri tjedna iz snova? – Apsolutno se slažem. Svi smo znali da on to može i, evo, sada se uspio posložiti i napraviti sjajne rezultate. Nije tajna da hrvatska vrsta ove godine u Davisovu kupu ima velike ambicije. No koliko smo jaki u usporedbi s drugim sastavima? Izbornik Željko Krajan o tome kaže: – Zasigurno smo u vrhu, ali rangirati favorite nije lako. Već sam u Osijeku rekao da smo jaki, već se tada osjetio Bornin napredak. Uz Marina, koji se već etablirao u Davisovu kupu i stup je naše reprezentacije, Borna je na poziciji broj dva igrač protiv kojeg nitko ne želi igrati. A tu je i naš par... Reprezentacija smo koja može puno napraviti. 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/marin-cilic-davis-cup-hrvatska-1236880 - www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije