meč 18. rujna

Čarapina se u svom gradu bori za naslov europskog prvaka u tajlandskom boksu

12.08.2021.
u 08:34

Čarapina će pred meč imati dodatni motiv, ali i pritisak s obzirom na to da se bori pred domaćom publikom koja će jedan ovakav meč sigurno dočekati sa simpatijama i odobravanjem

Meč za naslov profesionalnog prvaka Europe u tajlandskom boksu nešto je o čemu sanja gotovo svaki sportaš u ovom borilačkom sportu. Meč koji je licencirala i ovjerila Svjetska muaythai asocijacija WMC (World Muaythai Council), sa sjedištem u Bangkoku u Tajlandu, sam je vrh ovoga sporta, piše Večernji list BiH

Olimpijski sport

To je organizacija koja je sa svojom bratskom amaterskom asocijacijom IFMA, (International Federation Muaythai Amateur) učinila gotovo da ovaj sport i službeno postane olimpijski. Na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine to je napokon i potvrđeno. Sva odricanja i proliveni znoj i krv sportaša koji treniraju tajlandski boks napokon su nagrađeni i muaythai je u olimpijskoj obitelji. Rijetko je koji sport kao tajlandski boks, koji popularno zovu najteži borilački sport u stojećem stavu, čekao gotovo tri desetljeća da postane olimpijski sport. Hercegovina i Mostar bili su prvi u Bosni i Hercegovini koji su počeli prakticirati ovaj drevni istočnjački sport, prezentirajući svoje znanje i umijeće diljem Europe i svijeta. Ne tako rijetko donosili su medalje doma, kao prvaci BiH, prvaci Hrvatske, naslove s raznih međunarodnih turnira i prvenstava.

Red bi bio istaknuti mladoga Mostarca Petra Drežnjaka, koji je 2019. godine u Bankoku osvojio i svjetski naslov prvaka do 23 godine u superteškoj kategoriji. Taj je mladić protutnjao SP-om i rušio sve protivnike.

Marin Čarapina, također rođeni Mostarac, sinonim je ovog sporta u BiH, Hrvatskoj ali i regiji. Čarapina je višestruki prvak BiH, Hrvatske te kolekcionar najsjajnijih medalja i pehara na raznim natjecanjima. Svjetska asocijacija WMC pratila ga je i, kada je ispunio sve uvjete, ponudila je Čarapini meč za naslov profi prvaka Europe u težinskoj kategoriji do 79,38 kg. Njegov protivnik je renomirani borac iz Češke Jozef Talafous. On će za Marina uistinu biti najveći ispit u karijeri. Riječ je o borcu koji stilski može napraviti probleme Mostarcu. Ipak, Čarapina će pred ovaj meč imati dodatni motiv, ali i pritisak s obzirom na to da se bori pred domaćom publikom koja će jedan ovakav meč sigurno dočekati sa simpatijama i odobravanjem.

- Od konca 2020. godine, kada je Svjetska asocijacija licencirala i ovjerila ovaj meč, gradovi kandidati za domaćina i organizaciju bili su Prag i Mostar. Za nas je to zvučalo kao nemoguća misija, tim više što pandemija i koronavirus nisu davali nikakvu mogućnost da bismo nešto mogli pokušati i napraviti glede domaćinstva. Tada su sjeli pioniri ovog sporta u BiH, formirali tim i predali kandidaturu za domaćina.

U timu su svi bili volonteri, ali napravili su čudo, za kratko vrijeme predstavili su Mostar kao gospodarsko, financijsko, kulturno, turističko i sportsko središte. Ovaj tim napravio je videodokumentarac u kojem je Mostar predstavljen sa svim značajnim i prepoznatljivim segmentima. U dokumentarcu je predstavljena i cijela Hercegovačko-neretvanska županija. Nemjerljiva je bila radost kada nam je sportski direktor WMC-a gosp. Andrew Scott priopćio kako smo dobili domaćinstvo. Bez obzira na kratko razdoblje i sve druge nedaće, ne preostaje ništa drugo nego da svi zajedno ugradimo dio sebe u ovu organizaciju i da na kraju svi zajedno slavimo - kazali su nam organizatori.

Postoji potencijal

Nadati se kako će upravo Marin Čarapina biti taj koji će 18. rujna u Mostaru biti okrunjen pojasom profesionalnog prvaka Europe u tajlandskom boksu i tim činom ispisati povijest ovog sporta na ovim prostorima. Čarapina navodno ima potencijal napraviti ovaj veliki uspjeh.

Ostaje vidjeti kako će se ova priča dalje razvijati. Više detalja o samom ovom događaju bit će poznato kako se datum borilačke manifestacije bude približavao. Jedno je sigurno. U ovom trenutku ne treba sumnjati kako će jedan borilački spektakl koji će predvoditi domaći borac pobuditi dosta pozornosti domaće sportske javnosti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije