Nogomet (Ž)

Čapljina bi mogla imati i premijerligašku ekipu

zene nogomet
10.01.2016.
u 07:30

Kad je o čapljinskoj sportskoj obitelji riječ, prošla, 2015. godina bit će upamćena po usponu ženskih ekipa među kojima su bile i nogometašice. Poklonice najvažnije sporedne stvari na svijetu su poslije uhodavanja dobrim proljetnim izdanjem okrunile prvu sezonu, da bi tome pridodale 3. mjesto na kraju jesenske polusezone u južnoj skupini 1. lige FBiH. Čapljinke vodi dvojac, tihi Jozo Benić koji se rijetko oglašava i Ante Markota, bivši nogometaš Čapljine, Dubrovnika, GOŠK-a , koji je zadužen za govorancije .

-Imali smo 45 dana priprema za prošlu polusezonu.  Međutim, trenažni proces nije bio optimalan jer smo bili prisiljeni tragati za slobodnim komadićem terena u Bjelavama, igralište u Tasovčićima nije bio u funkciji. Ovo je druga godina kako se natječemo. Obično se kaže prvu godinu nosi entuzijazam, u drugoj se potvrđujete, a u trećoj, sportskim rječnikom rečeno, ili jeste ili niste. Rezultatima smo zadovoljni. Bili smo solidni na kraju prve sezone, zatim na igrama mladih osvojili 1. mjesto u BiH, bili drugi na regionalnom natjecanju u Splitu, iza Vojvodine, odnosno Srbije. Trenutačno smo na 3. mjestu, a prema statistici Nogometnog saveza, s 15,2 godine najmlađa smo ekipa u ligi. Po učinkovitosti smo drugi s 33 pogotka, vodeći Željezničar dao je 34, kaže trener Markota, te naglašava: -Zadovoljni smo, nekoliko djevojaka dobilo je poziv u reprezentacije. Rahela Vego boravila je u Rovinju na pripremama hrvatske reprezentacije, a još nekoliko djevojaka će ići u talent program reprezentacija BiH.

Što se tiče upita o zaokretu prema ženskom nogometu, Markota ima zanimljivo obrazloženje: -Ja i Jozo Benić jedno vrijeme smo radili s dječacima prednatjecateljske dobi u balon-dvorani. Jednom prilikom odnekud se pojavilo 10 - 12 curica i pitalo: Biste li vi i nas trenirali? Pitam ih: Što ćemo vas trenirati, a one odgovoriše uglas: Nogomet . Ubrzo se okupilo 17, 18 curica, krenuli smo spontano. Bili smo prva ženska ekipa u Hercegovini poslije Mostara, sada ih je niz. Što se tiče rada s djevojkama, ima to svojih prednosti, ali i nedostataka. Međutim, voljom i upornošću uspjeli smo postići respektabilne rezultate za kratko vrijeme. Od tih 17, 18 cura, 7-8 ih više nije s nama. To je sudbina čapljinskog sporta. Nama je sreća što su djevojke tako mlade pa ih bogatiji klubovi nisu pokupili . Šteta, Čapljina ima štofa , mogla bi imati i uspješnu premijerligašku žensku ekipu, zaključuje Markota. Ažurni dvojac Markota i Benić nastavio je raditi i nakon završetka polusezone kako bi djevojke koje su u nekoj od reprezentativnih vrsta bile spremne za pripreme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije