'istinska ljubav'

Ovo se rijetko viđa, pogledajte vezu navijača i nogometaša Borussije!

Borussia Dortmund
Foto: Youtube/Screenshot
1/2
21.08.2015.
u 09:18

Kod 0:3 glasno su navijali, nisu prestajali i kad je Borussia okrenula rezultat i pobijedila 4:3 osjetio se naboj u zraku, slogan kluba "istinska ljubav" (Echte Liebe) dobio je značaj u svakom smislu.

Norveški Odd BK nakon 21 minute igre na svom terenu u prvoj utakmici četvrtog pretkola Europske lige vodio je 3:0 protiv Borussije Dortmund i bio na pragu velike senzacije. Na kraju su hrabri poluamateri pokleknuli pod naletima moćnog njemačkog kluba, čiji navijači su se pobrinuli za domaćinsku atmosferu i pritom su dobili poklon kakav u modernom nogometu dobiju rijetko, ako i itko.

Kod 0:3 glasno su navijali, nisu prestajali i kad je Borussia okrenula rezultat i pobijedila 4:3 osjetio se naboj u zraku, slogan kluba "istinska ljubav" (Echte Liebe) dobio je značaj u svakom smislu. Igrači nisu bili imuni na to, poslije utakmice sjeli su pred tribinu sa svojim navijačima i odali im počast tako što su sjedili i u tišini slušali kako navijaju. Potom su ustali, zapljeskali im sasvim sigurno učvrstili tu neraskidivu vezu.

Dok u drugim dijelovima nogometne Europe nogometaši bez ozbiljnih sankcija pokazuju svojim navijačima srednji prst, dok govore prije nego odigraju pet ozbiljnih utakmica gdje bi nastavili karijeru, dok navijači dobivaju opomene kad ustanu i počnu skandirati voljenom klub, u Dortmundu je ipak nešto drugo. Cijene ulaznica su prihvatljive, a u klubu ističu da je to tako "jer navijači su ono što pokreće, od koga živimo i za koga igramo". Upravo zato oko tisuću Engleza svakog drugog vikenda odlazi do Dortmunda i za put, ulaznicu i pivo potroše 65 funti, što je samo 14 funti više nego prosječna ulaznica za Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester United, Manchester City, Liverpool... Naime, prosječna ulaznica za Signal Iduna Park (poznatiji kao Westfalenstadion) košta deset funti iliti stotinjak kuna.

Istina, imala je Borussija velikih financijskih problema, ali navijači su se tad skupili, platili su godišnje ulaznice i članarine namjerno skuplje, organizirali su akcije pomoći klubu, kupovali rekvizite i aktivno sudjelovali u njegovu spasu. Vratilo im se naslovom prvaka, osvajača Kupa, finalom Lige prvaka, povećanjem kapaciteta stadiona na 81 tisuću s prethodnih 80 tisuća, a u posljednjih 12 godina povećao se za 13 tisuća mjesta. Osigurava to godišnje oko dva milijuna navijača kad se zbroje sve utakmice u sezoni i to je zarada od 200 milijuna kuna samo od ulaznica, u jednoj sezoni! I ne treba im više, znaju da će razliku za to što je ulaznica jeftinija navijači potrošiti u suvenirnici, na hranu, piće...

A ono što klub dobiva neprocjenjivo je. Srećom, shvaćaju koliko je neprocjenjivo i njeguju taj odnos s navijačima za kojim plaču svi ti Englezi dok putuju u Dortmund. Uostalom, video iz norveškog Skiena govori sve.

>> Borussijini navijači dva dana čekali u redu za ulaznice

>> Borussia (D) kaznila navijače jer su vrijeđali homoseksualce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije