KVALIFIKACIJE ZA OI

Bojan Bogdanović je daleko najveća zvijezda splitskog turnira, ali nije pomoglo...

bojan bogdanović
01.07.2021.
u 17:39

Jedan od četiri olimpijska kvalifikacijska turnira igra se u Splitu, a u svakoj od šest momčadi smještenih u splitskom hotelu Amfora Fibin novinar Igor Ćurković izabrao je najveću zvijezdu.

A najveća zvijezda splitskog predolimpijskog turnira neupitno je najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, a bio bi to čak i da su u Split došli najbolji ruski španer Aleksej Švedi ili pak najbolji njemački košarkaš Dennis Schröder. A on je došao u Split, navijati za svoje, ali ulaznice za sebe i obitelj nije tražio od njemačkog, nego od Hrvatskog košarkaškog saveza.

Najbolji bio u doigravanju

Bogdanoviću su ovo prvi nastupi za Hrvatsku nakon 2018. godine, a da nije bilo ovih kvalifikacija, to bi se čekanje produljilo na EP 2022., za koji se Hrvatska izborila pod zapovjednom palicom Veljka Mršića. Kao što to piše na Fibinim stranicama, iza Bojana je jedna gorko-slatka sezona. U jednu ruku individualno sjajna, a u drugu ruku momčadski neuspješna, jer je njegov Utah Jazz ispao u drugom krugu NBA doigravanja od LA Clippersa. A baš u doigravanju Bojan je igrao sjajno uknjiživši prosjek od 18,1 koš uz pomalo nerealnih 46,1 posto šuta za tricu. Nažalost, za “džeziste” to nije bilo dovoljno, no ispadanje Utah Jazza na drugom koraku u Hrvatskoj nije doživljeno tragičnim jer je to značilo da će se Bojan moći priključiti reprezentaciji, čiji je glavni igrač. Premda u svom sastavu Brazil ima neke bivše NBA igrače (Varejao, Caboclo), za najveću zvijezdu sastava koji trenerski predvodi Aco Petrović Fiba je proglasila razigravača Marcelinha Huertasa. Riječ je o 38-godišnjem razigravaču koji proživljava drugu mladost, o čemu svjedoči i to da je kao igrač Tenerifea izabran za člana najbolje petorke najjačeg nacionalnog klupskog natjecanja u Europi, odnosno Lige Endesa. Huertas je odveo Tenerife do povijesnog trećeg mjesta u španjolskom prvenstvu i svakako je igrač vrijedan pažnje. To kako on sa svojim visokim igračima igra pick-and-roll pokazni je primjer koliko je igra dva na dva napadački iskoristiva.

S obzirom na to da Nijemcima nedostaju trojica aktualnih NBA igrača (Schröder, Theis i Kleber), zvijezdom njihove momčadi koja se trenutačno bori za olimpijsku vizu proglašen je centar Orlando Magica Moritz Wagner. Riječ je o 211 centimetara visokom igraču koji je ove sezone igrao za tri NBA momčadi (Washington, Boston, Orlando) i koji je sezonu okončao igrajući za sastav s Floride s prosjekom od 11 koševa i pet skokova u 11 odigranih utakmica.

U otkazima uzdrmanoj ruskoj reprezentaciji najveća je faca krilni centar Andrej Voroncevič, iskusan igrač koji je kao igrač moskovskog CSKA triput bio klupski prvak Europe, ali i osam puta regionalne VTB lige, kojom tradicionalno dominiraju ruski klubovi. Voroncevič je visok igrač (207 cm) odlična vanjskog šuta i zbog svoje precizne ruke te velikog iskustva vrlo iskoristiv izborniku Sergeju Bazareviču. Ako se pitate zašto za najvažnijeg igrača Meksika nisu izabrani razigravač Stoll ili pak centar Axon, onda ćemo vam reći da je to s pravom Francisco Cruz, vižljast branič koji je u prvoj utakmici ovog turnira Nijemcima zabio 30 koševa. Uostalom, riječ je o najboljem strijelcu iznimno jakog turskog prvenstva u kojem je, u dresu Afyon Belediyea, po utakmici zabijao 19,6 koševa pa ga je za sljedeću sezonu angažirao platežno snažniji Tofas iz Burse. No Cruz nije samo strijelac, jer on je sezonu završio i kao osmi asistent turskog prvenstva s prosjekom od 5,5 asistencija po utakmici.

 

Najviše zvijezda u Kanadi

Najslabijom momčadi splitskog turnira smatra se reprezentacija Tunisa na čijem je čelu negdašnji njemački izbornik Dirk Bauermann. A on u svom sastavu ima 35-godišnjeg centra Salaha Mejrija. Lider tuniske nacionalne vrste za sobom ima četiri godine igranja za Dallas Maverickse i tri godine nastupanja u majici Real Madrida. Premda u Kaunasu igraju Luka Dončić i Jonas Valanciunas, a u Beogradu Teodosić i Micić, naš je dojam da je među svim turnirima najzvjezdaniji onaj koji se igra u Kanadi. A ondje boje domaćina brani osam NBA igrača (Wiggins, Barret, Powell, Alexander-Walker, Joseph, Lyles, Dort, Mulder), za Tursku igraju tri NBA igrača (Korkmaz, Osman, Iljasova), a Grčka je predvođena euroligaškim asovima Sloukasom i Calathesom.
 

 

 


 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?