U najjačoj ligi svijeta

Bogdanović predvodi preostali bh. trojac

09.04.2020.
u 11:00

Mostar je jedan od najsportskijih gradova ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire. Mnogo je velikih sportaša rođeno i napravilo prve sportske korake u gradu na Neretvi. Bilo je na desetak sjajnih nogometaša, rukometaša, košarkaša... kako u bivšoj državi tako i danas. Istina, mnogi rođeni u Bosni i Hercegovini nikada nisu odjenuli reprezentativnu majicu te države.

Upitan napredak

No, to je neminovnost na ovim prostorima. Upitno je koliko bi napredovali igrajući u bh. klubovima i koliko bi na njihov razvoj, nažalost, utjecala i politika. Stoga je jedan oveći broj sportaša ponukan obući majicu njima draže države jer im matična nije mogla pružiti napredak. Nije tu riječ samo o sportašima hrvatske ili srpske nacionalnosti već je i jedan broj sportaša bošnjačke nacionalnosti radije obukao majicu Turske ili neke druge države. No, isključujući takve uvijek neugodne priče, treba kazati kako je grad Mostar ponudio svjetskoj košarci nešto što je rijetko tko u svijetu učinio. Čak petorica bivših ili sadašnjih košarkaša rođenih u Mostaru ostavila su velik trag u NBA košarci. Sve je počelo s Čitlučaninom rođenom u Mostaru Zoranom Planinićem, a nakon njega stigao je Jablaničanin, također rođen u Mostaru, Mirza Teletović, današnji predsjednik Košarkaškog saveza BiH. Odličan momak danas je predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Nakon njih stigao je već nekoliko sezona najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, a potom još jedan Čitlučanin rođen u mostarskoj bolnici Ivica Zubac i Čapljinac Dragan Bender.

Odlična petorka

Od njih bi se u taktičkom smislu mogla napraviti sjajna petorka. Na poziciji broj jedan Zoran Planinić, na dvojci Bojan Bogdanović, na trojci ili četvorci Mirza Teletović, na četvorki Dragan Bender, a na petici Ivica Zubac. Sjajna petorka kojoj bi se teško moglo suprotstaviti. Uz njih petoricu, još dva košarkaša iz Bosne i Hercegovine danas su vezana za NBA ligu. Mladi i nadolazeći Džanan Musa te robusni centar Portlanda Jusuf Nurkić. Nurkića je ozljeda poremetila da zablista najvećim sjajem, ali nakon oporavka očekuje se njegov pravi uzlet.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?