Futsal

BiH već godinu nema izbornika

31.03.2018.
u 10:20

U Prvenstvu BiH u futsalu je u tijeku reprezentativna stanka. Redovito se kola prvenstva ne igraju tijekom vikenda. Ništa to ne bi bilo čudno da uopće postoji okupljanje reprezentacije BiH. U ovom trenutku uopće ne postoji futsal reprezentacija BiH, zapravo, ta vrsta ne postoji već godinu dana. Godinu dana nema ni kontrolnih okupljanja i prijateljskih utakmica, dok se oteže s izborom izbornika.

Matan zadnji izbornik

Zadnji izbornik BiH bio je Boro Matan. Matan je reprezentaciju zadnji put okupio u travnju prošle godine za kvalifikacijski turnir u Azerbajdžanu. Po završetku turnira, gdje reprezentacija BiH nije uspjela ostvariti plasman na Euro u Sloveniji, završen je i njegov mandat na klupi BiH. Od tada pa do danas ova reprezentacija nema izbornika i okupljanja. Jasno je kako se na ovoj reprezentaciji štedi tako što ne postoji izbornik, kao ni okupljanja najboljih bh. igrača. U futsal se na reprezentativnoj razini tako ne ulaže ništa, pa se onda i ne može očekivati napredak. Ipak, zašto se onda redovito ne igra Prvenstvo BiH. Jedina momčad u BiH koja u svojim redovima ima reprezentativce neke zemlje je aktualni prvak i trenutačno vodeća momčad lige Mostar SG. U najgorem slučaju utakmica koju je eventualno trebao igrati taj klub mogla je biti odgođena, dok su se svi ostali susreti mogli igrati.

Poteže se onda pitanje koji je smisao uopće igrati Prvenstvo BiH. Već godinu dana praktično ne postoji reprezentacija BiH, kao ni jedna druga mlađa futsal reprezentacija. NS BiH na ovaj način opstruira rad klubova koji mogu stvoriti igrače reprezentativne kvalitete. Futsal nije sport u kojemu se može zaraditi značajniji novac kao, recimo, u nogometu, u njega su uključeni uglavnom zaljubljenici u taj sport.

Talenti završavaju karijere

Toj skupini zanesenjaka ubija se volja za radom u futsalu. Nije čudo što pojedini kvalitetni igrači futsala u najboljim godinama završavaju karijere i prestanu s treninzima u klubu kada ni najbolji igrači futsala ne mogu osigurati novčanu egzistenciju, oni ne mogu ispuniti ni satisfakciju igranja za svoju zemlju. Nije čudno što je teško mlade talente i gledatelje privući ovom sportu koji NS BiH, kao članica FIFA-e i UEFA-e, ima zadaću razvijati. Futsal je sport entuzijasta, a na ovakav način NS BiH ne potiče sportski entuzijazam. Futsal u BiH ima predispozicije razviti se u značajan dvoranski sport, ali se na tomu malo radi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije