Memorijal u Gromiljaku

Barbić: Pokojni suprug nije igrao šah, ali me rado pratio na turnirima

storyeditor/2023-02-05/20230204_103751.jpg
06.02.2023.
u 20:12

Pobjednik memorijalnog turnira u Kiseljaku, koji je okupio šahiste iz cijele BiH i regije, bio je Goraždanin Bajro Obuća. Nastupilo je 100-tinjak šahista

Bajro Obuća iz Goražda pobjednik je memorijalnog šahovskog turnira koji je prošle subote igran u Gromiljaku u znak sjećanja na Mirka Barbića, piše Večernji list BiH.

Mirko Barbić je u vrijeme pogibije bio pomoćnik načelnika saniteta Brigade HVO-a "Josip ban Jelačić" Kiseljak, a preminuo je 4. veljače 1993. godine, devet dana nakon što su mu pripadnici Armije BiH pucali u leđa dok je spašavao ranjenike u Kaćunima nadomak Busovače, nakon jednog od prvih sukoba Armije RBiH i HVO-a u središnjoj Bosni.

Turnir organizirala obitelj

Drugo mjesto na turniru koji su u njegovu čast organizirali supruga Mirjana, kći Brankica i sin Branko osvojio je Elvedin Hutić iz Sarajeva, dok je treći bio Zoran Popović iz Banje Luke. Četvrti na turniru je bio Lazo Stavnjak iz Čajniča, peti Jasmin Spaho iz Breze, šesti Srđan Zlobec iz Vareša, dok je sedmi bio Širokobriježanin Marko Jelčić. Nagrada za najbolju šahisticu pripala je Sarajki Amini Tutić, dok je najbolji šahist među učenicima osnovnih škola, kadetima, Domagoj Tomičić, učenik OŠ Gromiljak. Turnir je inače simboličnim prvim potezom šahovske figure otvorio Mirko Vuković, unuk poginulog Mirka Barbića, koji je i sam pomagao u organiziranju ovog događaja koji je okupio 100-tinjak šahista iz cijele BiH.

- Djeda čije ime nosim nisam upoznao, ali znam mnogo o njemu, pričali su mi mama i baka, znam da je poginuo spašavajući druge i volio bih da je danas tu - kaže nam jednostavno Mirko.

- Pokojnog oca pamtim kao uzora, osobu koja je imala osobnost, ali i kao čovjeka koji je imao izrazito human poziv, jer biti u ratu, u sanitetu, iznimno je humano i ovaj je turnir sjećanje ne samo na njega nego i sve one djelatnike saniteta koji su poginuli na sličan način - kaže sin Branko.

Turnir organiziran u znak sjećanja na Mirka Barbića po odzivu postao je jedno od najmasovnijih okupljana šahista posljednjih godina u BiH.

- Došla su nas petorica iz Goražda, drago mi je što su nas pozvali - kazao nam je Goraždanin Bajro Obuća. Treći na turniru Zoran Popović iz Banje Luke je šahovski FIDE majstor, nešto između amatera i profesionalnog šahista. - Nas smo četvorica iz Banje Luke, krenuli smo u rano jutro, rado smo se odazvali pozivu - kazao nam je ovaj Banjolučanin.

Šah je igra omiljena i u školi u čijim prostorima se igra, potvrdio nam je Domagoj Tomičić, učenik 8. razreda OŠ Gromiljak, najbolji kadet turnira.

- Volim šah jer igrajući ga postajemo pametniji te bih pozvao svoje vršnjake koji dosad nisu igrali šah da pokušaju - poručuje Domagoj.

A šah se, kao i svi drugi sportovi, voli od malih nogu. Svjedoči to i Mirjana Barbić koja je s pokojnim Mirkom pohađala školu u kojoj se igrao turnir u njegovu čast.

- Pokojni suprug nije igrao šah, ali je mene rado pratio kao šahisticu bugojanske Iskre, a poslije i međunarodnu šahovsku sutkinju. Nakon ranjavanja u sarajevskom naselju Dobrinja '92., gdje smo živjeli do rata, vraćamo se u Gromiljak i on nastavlja pomagati ranjenima sve do pogibije, suprotno svim međunarodnim konvencijama, jer išao je pomoći ranjenima u označenom vozilu saniteta - podsjeća Mirjana na okolnosti pogibije supruga Mirka.

O šahu, ali i samom turniru govorila je i Branka Banduka, koja je uime Općine Kiseljak, pod čijim je pokroviteljstvom natjecanje održano, turnir otvorila.

- Zaista jedan drugačiji način odavanja počasti čovjeku koji je bio na humanom zadatku. Lijepo je vidjeti ovoliko šahista koji su se odazvali. Nadam se da će ovaj turnir prerasti u tradiciju te se upisati među svjetska šahovska natjecanja - poručila je Banduka.

Vrijedne nagrade

A na turniru u Gromiljaku, prvom memorijalnom u znak sjećanja na Mirka Barbića, igralo se po švicarskom sustavu devet kola, sedam plus tri minute. Iako pobjeda nije bila u prvom planu, za pobjednike su osigurane novčane nagrade, a ukupan nagradni fond iznosio je 1600 KM. Osim ljubavi prema šahu, na dolazak u Gromiljak šahiste iz svih krajeva BiH motivirala je želja za druženjem. Kao dobri domaćini, organizatori su se odužili gostoljubivošću, a svaki od sudionika imao je priliku kušati kiseljačke pogačice te prirodnu mineralnu vodu s kojom se pripremaju. Osim Općine Kiseljak, turnir je potpomoglo i Ministarsvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?