ČEFERINOVI LJUDI

Balkanska veza: Hrvat Zvone Boban, Crnogorac Savićević i Srbin Laković pomogli u obrani od superligaša

23.04.2021.
u 07:22

Zgodna teza provlači se posljednjih dana po medijima na ovim prostorima o tome kako je balkanska veza srušila ideju o Superligi.

Doduše, malo pretenciozno zvuči, no Čeferin je kao svoje najbliže suradnike okupio Zvonimira Bobana, Uefina direktora za nogomet, Dejana Savićevića, Uefina predstavnika u jednom od Fifinih tijela zaduženih za očuvanje nogometa, i Zorana Lakovića, direktora 55 nacionalnih Uefinih saveza.

Dario Šimić, poznaje sve aktere ove priče. Osvrnuo se na zbivanja zadnjih nekoliko dana.

– Superligaši su precijenili svoju snagu i moć. Također, nisu javnosti čak ni prenijeli sve detalje. Nismo saznali kako bi ostali klubovi profitirali od Superlige. Nema sumnje da je ideja na papiru zanimljiva. Čini mi se da su, na kraju, promašili cijelu loptu. Zaboravljaju da su tu nogometnu stogodišnju tradiciju stvarali neki klubovi koji su bili veći od pojedinih tvoraca ideje o Superligi. S druge strane, nelogično mi je da se takva skupina globalnih igrača raspala nakon samo 24 sata. Ne kažem da treba bježati od problema i da se neke stvari ne može napraviti bolje, no imam dojam da Uefa dovoljno skrbi o interesima nogometa. Uostalom, dosta će ustupaka ovim velikim klubovima biti napravljeno u najavljenoj reformi 2024. godine – ističe Dario Šimić.

Nužna je ravnoteža

Ali urotnici kažu da ne mogu čekati, da nema više vremena...

– To je problem Florentina Pereza, nije to problem nogometa u globalnom smislu. Pa tko je kriv madridskom Realu što gradi stadion u koji će biti uloženo 500 milijuna eura ili što su na pet-šest pojačanja, koja su u posljednjih pet godina, zajedno odigrala 60 utakmica, potrošili 500-600 milijuna eura. Ne može 15 klubova određivati što je vitalni interes nogometa. Nužna je ravnoteža, da snovi mogu biti realniji. Da se taj Leicester može nadati osvajanju Lige prvaka ili da se Dinamo može nadati osvajanju Europske lige, ili Osijek i Hajduk... Jasno je meni da je koronakriza ubrzala probleme oko dugova u kojima su se pojedini klubovi našli, ali ti klubovi, isto tako, jako puno, bjesomučno bacaju novac i troše. Što onda to znači, da ostale klubove treba, uvjetno rečeno, ubiti – kaže Šimić.

Bivši hrvatski reprezentativac u dobrim je odnosima s Aleksandrom Čeferinom. Čelni čovjek Uefe zauzeo je beskompromisan stav.

– Pokazao je da, u kriznim trenucima, zna zauzeti stav. Drago mi je što je u svoj tim uzeo Zvonimira Bobana, čime je potvrdio da ima širu dimenziju i da mu nije problem uza sebe imati veliko nogometno ime. Jasno je Čeferinu da će s Bobanom profitirati, baš kako je profitirala i Fifa.

Dakle, po vašem mišljenju, ova priča je završena?

– Priča je gotova. Povlačile su se paralele s Amerikom i NBA ligom. To je njihova nacionalna liga. E sada, hoće li se naša nacionalna prvenstva spajati i u kakvom obliku, to ostaje pitanje. Mora se samo voditi briga o ideji solidarnosti u nogometu, to je nužno za razvoj cijele priče – zaključio je Šimić.

Duško Grabovac bio je član Uefine komisije za klupska natjecanja 1993. godine, kasnije Uefin delegat, obnašao je funkciju glavnog tajnika HNS-a. Relacije u Uefi jako dobro poznaje. Sličnu situaciju iskusio je 1993. godine kada se stvarala Liga prvaka.

– Tada je postojala skupina 12, uvjetno 14 europskih klubova, a okolnosti su bile isto tako dramatične. Glavni tajnik Gerhard Aigner, koji je osmislio koncept Lige prvaka, za pomoćnika je imao Thomasa Kurta, kojeg su veliki klubovi stavili pod kontrolu. Otvoreno je radio za njihove interese. Njihov stav bio je da forma natjecanja bude bilo kakva, samo da oni u njemu sudjeluju bez obzira na plasman u domaćim ligama. Pritisak je bio strašan i sjećam se da smo do dugo u noć raspravljali o tome kako format natjecanja ne smije biti zatvoren. Na kraju se sve završilo kompromisom. Liga prvaka je pokrenuta, a u osmišljavanju su sudjelovali predstavnici velikih klubova kao David Dein. Karl-Heinz Rummenigge, Adriano Galliani i ostali, sudjelovali su u osmišljavanju koncepta lige – ističe Grabovac.

Ništa bez kompromisa

Dakle, smatrate da je i u ovoj priči kompromis neminovnost?

– Apsolutno. Uefa ima nezahvalnu situaciju. Mora pomiriti interese velikih i malih. Veliki donose novac, a malima treba biti otvoren put pod jednakim uvjetima da se nametnu. Naravno, situacija s COVID-om sigurno je doprinijela nervozi. Normalno je da veliki klubovi smatraju da glavnina novca treba ići na njihov račun. Također, ne treba podcijeniti činjenicu da su Amerikanci uključeni u cijeli projekt. COVID je također potaknuo nervozu, naravno da se veliki klubovi svjesni da glavnina novca treba ići na njihov račun.

I Grabovcu također pomalo pretenciozno zvuči konstatacija da je balkanska veza srušila ideju o Superligi najbogatijih.

– Ne mislim da su oni razlog tome što je projekt zasad propao. No, možemo biti zadovoljni što imamo svoje predstavnike na tako visokoj funkciji. Čeferin nam je sklon i to nam je samo prednost. Ne zaboravimo Davora Šukera koji je član Izvršnog odbora Uefe Naši dečki imaju širinu i kapacitet i ne trebamo imati komplekse da bi to bolje radio nekakav Španjolac, Nijemac ili Talijan... – zaključio je Duško Grabovac. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?