KAOS

Sporno čak 60 posto općinskih grbova, čeka se odluka sudova

krnjak1
kristina štedul fabac/pixsell
16.08.2010.
u 08:03

Razlog su zahtjevi za ocjenu ustavnosti koji su u slučaju nekih od 38 spornih općina u RS-u već upućeni entitetskom ustavnom sudu, slično je stanje s općinama i u Federaciji BiH

Više od 60 posto općina u Republici Srpskoj uskoro bi moglo ostati bez službenih obilježja, a sa sličnim problemom vjerojatno će se suočiti i veći broj općina u Federaciji BiH.

Predstavljaju jedan narod

Razlog su zahtjevi za ocjenu ustavnosti koji su u slučaju nekih od 38 spornih općina u Republici Srpskoj već upućeni entitetskom ustavnom sudu. Kao i u slučaju osporenoga grba RS-a, i ovdje se radi o obilježjima koji predstavljaju samo jedan narod, srpski, ili jednu vjeru, pravoslavnu. Takvi simboli su u sukobu s ustavom zajamčenom jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Spomenute zahtjeve za ocjenu ustavnosti podnio je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske. Između ostalih, sporna su službena obilježja općina Banja Luka, Bijeljina, Modriča, Prijedor, Laktaši, Teslić, Pelagićevo i Prnjavor. Zbog svog sastava, u kojem dominiraju kadrovi srpskih stranaka, Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a nije se pridružio ovoj inicijativi. Međutim, predsjednik Kluba Tomislav Tomljanović slaže da da problem postoji. - Ako je Ustavom proglašeno da je grb Republike Srpske bio neustavan, onda je to trebalo spustiti do najnižih instanci, a to nije urađeno. Imamo u Derventi takav slučaj gdje sam u nekoliko navrata razgovarao s načelnikom da se to stavi na dnevni red. Međutim, to ne nailazi na razumijevanje i nema volje da se to riješi. Klub Bošnjaka je jednostavno bio primoran to pokušati riješiti na ovaj način. Međutim, paradoksalno je to da sve stvari, koje su političkog karaktera, moramo rješavati sudskim, a ne političkim putem. Ja sam bliži tomu da se dogovorimo oko toga, kazao je Tomislav Tomljanović.

Odgovori i izjašnjavanje

Na odgovor srpskih stranaka se vjerojatno neće mnogo čekati, pa će na ocjenu ustavnosti i grbovi mnogih općina u Federaciji BiH, na kojima su istaknuta obilježja samo hrvatskog ili bošnjačkog naroda. - Ako bi moj klub to zahtijevao, ja bih stala iza inicijative o ocjeni ustavnosti obilježja u nekim općinama u Federaciji BiH, kazala nam je predsjednica Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mira Ljubijankić, koja je inače članica SDP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?