DIPLOMACIJA U BIH

Sporno 4000 ugovora BiH u svijetu, bit će dio revizije

bevanda
VL FOTO
20.02.2012.
u 09:21

BiH ima s Etiopijom 8 sporazuma, a s Malijem sporazum o platnom prometu

Oni koji na svakom parlamentarnom zasjedanju ratificiraju barem po nekoliko međudržavnih i međunarodnih ugovora, odlučili su zatražiti svojevrsnu reviziju svih takvih sporazuma koje je do sada potpisala država Bosna i Hercegovina.

4000 sporazuma

Pojedini zastupnici su od Vijeća ministara zatražili informaciju što je s provedbom mnogih od oko 4000 međudržavnih i drugih sporazuma. Vjeruju kako veliki broj njih nikada nije realiziran, a o tome nema nikakvih službenih informacija. Iako mu je to bila zakonska obveza, Vijeće ministara o tome nikada nije informiralo Parlament i Predsjedništvo BiH. Zastupnica Dušanka Majkić podsjeća na činjenicu da oba parlamentarna doma skoro redovito prihvaćaju ponuđene sporazume, uglavnom bez rasprave. - Naše je ovdje da ih skupimo u gomilu, glasujemo za njih, i tu se završava sve ono što znamo o njima. Podsjetit ću vas na član 30.

Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, po kojem je VM obvezno najmanje jednom godišnje obavijestiti Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH o izvršenju međunarodnih ugovora. Budući da do sada Vijeće ministara nikada nije ispunilo tu obvezu, Parlamentarna skupština nema informaciju o važećim bilateralnim ugovorima, posebno o onim kojima BiH preuzima kreditne i druge financijske obveze, istaknula je Majkić. Ona navodi samo neke od sporazuma koji nikada nisu zaživjeli u praksi. Suradnja s Džibutijem i Etiopijom predviđa suradnju u znanstvenim oblastima, a s Palestinom u korištenju nuklearne energije u miroljubive svrhe.

Ugovori s Afganistanom

S Afganistanom je BiH potpisala 16 ugovora iz oblasti ekonomske, kulturne i znanstvene suradnje, zračnog prometa i trgovinske suradnje. S Bangladešom je BiH potpisala šest sporazuma koji se odnose na informatičku djelatnost, dok s Etiopijom imamo osam sporazuma koji se odnose na oblast znanosti, obrazovanja. Sporazum o platnom prometu imamo s državom Mali. - Doista nije dobro da budemo samo pasivni dizači ruku kod davanja suglasnosti za ratifikaciju. Bilo bi dobro da znamo i što se događa s međunarodnim sporazumima, ističe Majkić. Upravo zbog toga ona je pokrenula službenu inicijativu da Vijeće ministara pristupi izradi sveobuhvatne analize svih do sada potpisanih i sukcesijom preuzetih međunarodnih ugovora koje je zaključila BiH, te da se Parlamentu u Predsjedništvu BiH dostavi pregled svih važećih bilateralnih ugovora s navedenim osnovnim elementima iz ugovora. Ovakva situacija je još jedan pokazatelj kaosa u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je zavladao dok je na njegovom čelu bio Sven Alkalaj. Za sanaciju stanja sigurno će trebati puno vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?