INTERVJU

Sporazum dva HDZ-a opravdat će prefiks ‘strateški’

slavica
VL FOTO
08.01.2011.
u 12:26

Sporazum ojačava pregovaračku poziciju Hrvata sa srpskim i bošnjačkim stranačkim blokovima

Vitežanka Slavica Josipović jedna je od najuspješnijih hrvatskih političarki u BiH, mnogi kažu i najupornija i s energijom na kojoj joj mogu pozavidjeti i mnogi muškarci. Aktivna je u politici od prvih višestranačkih izbora u BiH. U dva je navrata bila vijećnica u Općinskom vijeću Viteza, također u dva je navrata bila ministrica u Vladi Srednjobosanske županije i istodobno u dva mandata bila je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (do 2001. bile su spojive funkcije u županijskoj izvršnoj vlasti i Zastupničkom domu FBiH, nap.a), a već treći je mandat zastupnica u Parlamentu Federacije BiH (jednom kao članica HDZ-a BiH, a u prošlom i novoizabranom kao članica HDZ-a 1990, nap.a.) Sve to vrijeme visoko je pozicionirana u HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. gdje je aktualna predsjednica Županijskog odbora i članica Predsjedništva ove stranke. I sve su to razlozi za razgovor o aktualnoj političkoj situaciji u Srednjobosanskoj županiji i o igrama oko formiranja parlamentarne većine i županijske Vlade.

Sporazum, strateški, kako je ocijenjen, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 zdušno su prihvatili i podržali Hrvati u BiH, poglavito u središnjoj Bosni. Kako na djelu, konkretno u Srednjobosanskoj županiji, funkcionira taj sporazum, opravdava li prefiks strateški?

Prema općim ocjenama Hrvata, posebno nas u središnjoj Bosni, ovaj sporazum je ocijenjen iznimno važnim, čak krucijalnim, u ovom, nažalost, ponovno za Hrvate teškom vremenu. Mi smo, dakle na Županijskom odboru HDZ-a 1990, zdušno podržali ovaj sporazum jer je, nema dvojbe, važan i stigao je u zadnji trenutak, rekla bih, u vrijeme kada su se, ponovno, na položaj Hrvata na ovom području pa i u cijeloj Federaciji BiH nadvili tamni oblaci. I mi sa Županijskim odborom HDZ-a BiH svakodnevno vodimo razgovore tražeći putove i rješenja izlaska iz jedne, ne treba kriti, ponovno teške i ozbiljne političke situacije. Naši odnosi su korektni, vrlo dobri, a stalni kontakti i razmjene informacija i ideja te odnose i dodatno učvršćuju. I nema dvojbe, ne samo radi naših dobrih odnosa i suradnje na razini županijskih odbora, da sporazum, uz nužnu mudrost, povjerenje i odlučnost u provedbi zacrtanog opravdava, ili bolje reči opravdat će prefiks strateški.

Može li se govoriti o sporazumu povjerenja, konkretno u odnosima predsjedništava županijskih odbora dva HDZ-a? Jesu li vaši odnosi u stranačkim pregovorima i dogovorima transparentni, ili se ponešto, za „ne daj Bože“ čuva za svoje osobne i stranačke interese?

Sada smo na jednom zaista ozbiljnom ispitu. U protekle četiri godine u kojima djelujemo kao dvije stranke, dva politička subjekta, događalo se u našim odnosima dosta toga što nije trebalo. Međutim, sada smo otvorili novu stranicu naših odnosa, a to građani plebiscitarno podržavaju. U svojstvu predsjednice Županijskog odbora mogu našu suradnju, zajedničke planove i ciljeve na kojima radimo, ocijeniti vrlo dobrim, na opće zadovoljstvo naših županijskih čelništava i građana hrvatske nacionalnosti, bez obzira koja im je stranačka opcija bliža i draža. Naravno, temelj svega sadašnjeg i budućeg je međusobno povjerenje. Sada ga ima i nadam se da će tako i ostati. U protivnom sporazum bi ubrzo bio „mrtvo slovo na papiru“.

Pregovori oko uspostave vlasti u Srednjobosanskoj županiji su intenzivni, ali barem za sada, bez vidljivih rezultata.

Istina je, za sada nema vidljivih i razumnih pomaka i rezultata. Međutim, već sljedećega tjedna očekujemo ozbiljne pomake na tom planu. Naime, u srijedu smo imali razgovore predsjednika županijskih odbora dva HDZ-a, Nikole Lovrinovića i mene, s predsjednicima županijskih odbora SDP-a i SDA, Elezom Zukanom i Salkom Selmanom. Istina, razgovori nisu dali konkretne rezultate, ali nisu ni zatvorili vrata nastavku pregovora koji će se održati u petak u Travniku, kada će se uključiti i predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak. Prije toga sastanka predsjedništava županijskih odbora dva HDZ-a sastat će se u Vitezu kako bi se pripremili za te razgovore. Cilj tih stranačkih razgovora je traženje rješenja za formiranje parlamentarne većine, a onda i Vlade Srednjobosanske županije.

Hrvati na ovom području se boje da bi „igrama i igricama“ mogli ostati bez svojih predstavnika u vlasti, bez onih kojima su na izborima, kroz dva HDZ-a, u ogromnoj većini dali povjerenje. U tim igrama i pokušajima izbacivanja dva HDZ-a iz vlasti, a što Hrvatima u BiH prijeti nesagledivim posljedicama, „igra“ i vaš izborni koalicijski partner HSP BiH. Gdje i što je puklo u vašim odnosima?

Temeljem predizbornog sporazuma bili smo u koaliciji s HSP-om BiH. Nažalost, skupa, a i mi u HDZ-u 1990, očekivali smo bolje izborne rezultate i više zastupnika u srednjobosanskoj županijskoj Skupštini. Na izborima su liste bile otvorene, iz HSP-a BiH nitko nije izabran u županijsku Skupštinu, pa nam to, nadam se, neće biti pogrešno protumačeno u novonastaloj situaciji, olakšava poziciju i suradnju s HDZ-om BiH na županijskoj razini. Naravno, želja je da se sporazumu HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 priključi i HSP BiH. A ja mogu reći, bez obzira na razilaženje i neuspio ulazak kandidata HSP-a BiH u Skupštinu ove županije, da to ne isključuje i nekog sposobnog kadra iz te stranke na nekoj poziciji u tijelima županijske vlasti.

Je li formiranje skupštinske većine i županijske Vlade u potpunosti uvjetovano mogućim koalicijama na federalnoj i državnoj razini?

Plan i cilj jest da u pet županija dva HDZ-a, kao hrvatski blok, nastupaju u formiranju županijskih struktura vlasti, a da se to prenese i prevede i na federalnu i državnu razinu. Kada je u pitanju SBŽ, uvjerena sam da ni najviši županijski dužnosnici SDA i SDP-a, Salko Selman i Elez Zukan, i ne pomišljaju formirati Vladu, iako to najavljuju, bez dva HDZ-a. Za to je niz razloga - političkih, nacionalnih, sigurnosnih, gospodarskih...!

Je li cilj “igara” u središnjoj Bosni izbaciti predstavnike iz pojedinih razvijenih općina?

Pa evo, moram to naglasiti, uz sve drugo što sam spomenula, bilo bi suludo iz vlasti isključiti predstavnike uspješnih, razvijenih općina kao što su, recimo, Vitez i Kiseljak. U tim općinama nema nikakvih međunacionalnih trvenja, Vitez služi za primjer razvijenosti, uspješnosti i međunacionalne tolerancije. Pa, ljudi moji, te općine su nositelji gospodarskog razvoja Srednjobosanske županije i cijele regije, u velikom postotku pune županijski i federalni proračun. I u takvim okolnostima, pa i kad bi to bilo izvedivo, a nije, isključiti iz vlasti predstavnike tih općina i naroda kojega predstavljaju, zaista bi bilo krajnje neracionalno, neprihvatljivo, mogu reći i vrlo opasno. Uvjerena sam da su to Selmanove i Zukanove igre, hvatanje što bolje pozicije, a na kraju će sve doći na svoje mjesto. Jer i njima je, u to ne treba sumnjati, cilj dobra i sposobna Vlada koja će tražiti putove razvoja i napretka ovoga kraja na dobrobit svih građana Srednjobosanske županije. A to, bez predstavnika dva HDZ-a, bez predstavnika najuspješnijih općina, bez obzira kako će tko to protumačiti, je nemoguće.

Iz vrha stranaka se tvrdi da je sporazum dva HDZ-a sklopljen s jedinim ciljem obrane sve više ugroženih hrvatskih nacionalnih interesa. No, i u takvim okolnostima i najboljim namjerama, teško je isključiti i pojedinačne osobne interese. Jeste li već razgovarali o podjelama čelnih pozicija u županijskim strukturama vlasti?

Jasno i odgovorno tvrdim - cilj nam je biti dio parlamentarne većine, što nam po svim uzusima i pripada, kako bismo bili u poziciji zastupati i braniti sve više ugrožene hrvatske nacionalne interese, kako ste apostrofirali u pitanju, a za što su nas, ogromnom većinom, svojim glasovima ovlastili birači hrvatske nacionalnosti. O raspodjeli pozicija, bilo kojih, izuzmemo li privremeno imenovanje Josipa Kvasine (HDZ BiH, nap.a.) za predsjednika Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini, uopće nismo razgovarali, a o tomu će biti riječi kada za to dođe vrijeme, kada postanemo dio parlamentarne većine i kada dođe do formiranja rukovodstva Skupštine i županijske Vlade. A kada za to dođe vrijeme, naše je zajedničko stajalište (županijskih odbora dva HDZ-a, nap.a.) tražit ćemo stručno, kvalifikacijski i moralno najbolja rješenja za pozicije koje nam pripadnu. Jer, moram reći da Vlada u prošlom sazivu, a ovdje prije svega mislim na hrvatske dužnosnike, nije odradila zadaću kako je trebala i kako se od nje očekivalo.

Vaš kolega Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, u nedavnom razgovoru za Večernjak nije htio ni čuti za mogućnost nesudjelovanja dva HDZ-a u županijskim strukturama vlasti. Nema “B varijante”, nema priprema za uzmak, kazao je tada. Međutim, scenarij bez dva HDZ-a u županijskoj vlasti je moguć. Što bi se dogodilo u takvoj situaciji?

Odgovor na ovo pitanje počet ću već izrečenim uvjerenjem kako SDA i SDP nemaju namjeru ni pokušati formirati Vladu bez dva HDZ-a. No, reći ću, kada bi i došlo do takvih pokušaja, imamo mehanizme zaustaviti ih. Već desetak i više godina pokušavamo i uspijevamo, premda nedovoljno brzo i nedovoljno uspješno, graditi dobre odnose, povjerenje, tražimo i nalazimo kompromisna rješenja... i neću i ne želim vjerovati da sve to netko želi urušiti, vratiti u stanje u kojemu smo bili prije deset i više godina. Stoga vjerujem u mudrost i pamet rukovodstva SDA i SDP-a koje na županijskoj razini vode Salko Selman i Elez Zukan. Jer, samo zajednički, s dva HDZ-a u strukturama vlasti, mogu se tražiti i naći rješenja i odgovori na egzistencijalna pitanja, za nove iskorake u gospodarskom, kulturnom, međunacionalnom, međukonfesionalnom... životu i radu, na dobrobit Srednjobosanske županije, na dobrobit Federacije BiH, države Bosne i Hercegovine i svih građana koji tu žive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?