Planinarstvo

Spoj posavske ljepote i mediteranskih nota

Planinari
Nada Koturić
29.06.2013.
u 12:11

Gosti iz 25 planinarskih društava oduševljeni brežuljcima Majevice, vidikovcima, špiljama, pećinama i izvorima, organizacijom velike fešte, upijali ljepote posavskoga krajolika

Kada kažemo Posavina, prva je asocijacija ravnica. Nespojivo s njom, ali samo na prvi pogled je planinarenje. Dva planinarska društva, u Orašju “Čičak“ i Odžaku “Lipa“, dokazuju da i Posavina može biti uz rame s onima čije je sjedište tamo gdje su visoki planinski masivi. Odžačka je Lipa osvojila Kilimandžaro, a oraški Čičak je potvrđeno najbolji domaćin velikih planinarskih fešti. U prekrasnom krajoliku pitomih obronaka Majevice oraški je “Čičak“ ugostio oko 400 planinara iz 25 društava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zaljubljenici prirode stigli su na deseto jubilarno planinarsko druženje iz Slavonije (Županja, Cerna, Vinkovci, Osijek, Slavonski Brod). Nisu izostala ni bosanskohercegovačka društva, uz ostala iz Tuzle, Lukavca, Gradačca, Srebrenika, Živinica, Brčkog…

Ples pod zvijezdama

Udaljenost nije bila prepreka za dolazak u Posavinu i prijatelja iz Kaštela. Jadransko more zamijenili su panonskom ravnicom i dva dana odlično se zabavili planinarenjem “Čičkovim stazama po Majevici”. Domaćin planinarskog okupljanja Planinarsko društvo “Čičak“ Orašje za goste je ove godine priredio zanimljiv i nezaboravan program. Šetnje i druženje u neponovljivom krajoliku bosanske planinske ljepotice, te prateći sadržaji, kušanje posavskih, ali i mediteranskih delicija, ples pod zvijezdama uz vatromet i glazbu uživo, bili su dijelovi te neponovljive atmosfere - ističe predsjednik Planinarskoga društva Čičak Mato Viljušić.

- Mi smo najbolji lijek od svakodnevnog stresnog ubrzanog života. Animiramo Posavce na učlanjenje i odlazak u prirodu uz druženje neopterećeno svakodnevnim temama i problemima - dodaje Viljušić. Vrijeme je bilo naklonjeno planinarima. Tijekom višesatnih pješačenja na vidikovcima su gledali Posavinu kao na dlanu, obišli su špilje, pogotovo mračnu i kozju pećinu, te bezbroj izvora gdje su se okrjepljivali bistrom izvorskom vodom. Stare Potočare budile su poseban interes gostujućih planinarskih društava, a Dalmatince je osobito oduševila bujna vegetacija Majevice s bogatim raslinjem.

Popratni sadržaji


Organizirani su i prateći sadržaji planinarske fešte koje su zvucima Posavine upotpunili članovi KUD-a iz Bijele. U spoju s gitarama i notama s mirisom Jadrana, planinarsko druženje koje je organizirao “Čičak“, ističu gosti, ove je godine najuspješnije.

- Pred nama je Susret planinara Herceg Bosne u kolovozu. Po svemu sudeći, održat će se u Posušju. Hercegovci će imati tešku zadaću nadmašiti našu posavsku gostoljubivost - zaključuje Viljušić. Planinarsko društvo “Čičak“ Orašje sa svojih oko 50 aktivnih i još toliko povremenih članova, jedno je od najaktivnijih u BiH. Njihovu popularnost u široj regiji potvrdio je dolazak oko 400 planinara iz Hrvatske i BiH. U Čičkovom kampu u Bijeloj (Distrikt Brčko) bili su i dugogodišnji prijatelji Posavaca, planinari iz Kaštela. Nastaviti označavati atraktivne planinarske staze, vjeruju u posavskim planinarskim društvima, predstavljao bi i svojevrsni turistički potencijal posavskog područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?