OTVRENA PITANJA

Špirić: Republika Srpska može biti motor razvoja u BiH

kosor
Davor Puklavec/Pixsell
16.03.2010.
u 13:35

Hrvatska snažno podupire jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda. Konstitutivnost triju naroda vidimo kao budućnost BiH, rekla je Jadranka Kosor.

Model kojim su Hrvatska i Slovenija riješile svoja otvorena pitanja, model je za rješavanje otvorenih pitanja i problema koji postoje između Hrvatske i BiH, istaknuli su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin kolega iz BiH Nikola Špirić nakon sastanka u Zagrebu.

- Prije svega, treba postići uzajamno povjerenje na tragu međusobnog poštovanja, a onda se svi problemi i sva pitanja mogu rješavati - kazala je premijerka Kosor.

Hrvatska podupire jedinstvenu BiH

- Hrvatska snažno podupire jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda. Konstitutivnost triju naroda vidimo kao budućnost BiH - nastavila je Kosor i istaknula kako će Hrvatska uskoro prijateljskoj BiH proslijediti prijevod pravne stečevine EU na hrvatski jezik te kako će "primopredaja biti svečani čin jer to uistinu i zaslužuje".

- Zahvalni smo na ustupanju europske stečevine, to će biti velika pomoć BiH jer će skratiti vrijeme. Mi se u BiH borimo s vremenom, a ne ispunjavanjem uvjeta - kazao je Špirić.

Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje. I jedna i druga strana smatraju, kazala je Kosor, kako ta suradnja može biti i čvršća i jača.

- Prijateljski odnosi mogu biti temelj snažnije suradnje na svim područjima, posebno kada je riječ o carinskoj suradnji. Bilo je situacija da su robe bile zadržavane na granici od čega imaju štete obje zemlje - kazao je Špirić i istaknuo kako je 2008. godine pokrivenost izvoza uvozom iz Hrvatske u BiH bila 35 posto dok je lani premašila 50 posto ukupne robne razmjene.

BiH će dobiti podršku

Špirić je izrazio uvjerenje da će krajem tjedna na konferenciji u Brdu kod Kranja BiH dobiti podršku zemalja regije za liberalizaciju viznog režima jer je ta zemlja sve uvjete ispunila. Predsjednik Vijeća ministara BiH istaknuo je kako ni jedno otvoreno pitanje nije zaboravljeno.

- Postoji nešto što se može riješiti, a nešto će se morati rješavati arbitražom - kazao je.

Što se tiče izlaska predstavnika Republike Srpske iz institucija BiH, Špirić je kazao kako takva odluka ne postoji te kako nije dobro da se lansira teza koja je opasna za BiH, a to je da je RS opasnost za BiH.

- RS može biti motor razvoja u BiH, kao što je to Bavarska u Njemačkoj. Ja bi htio da imamo takav pristup. Ako Sarajevo ne doživljava RS kao dio BiH, onda izgrađuje  samostalnost RS - zaključio je Špirić.

Na sastanku Kosor-Špirić dotaknuto je i pitanje izmjene hrvatskog Zakona o prebivalištu, a Špirić je istaknuo kako Hrvati sami moraju naći najbolju formulu da pomoć Hrvatima u BiH bude suštinska, a ne politikantska.

Komentara 12

Avatar punkufer
punkufer
13:15 18.03.2010.

RS ne može biti motor nikakvog razvoja jer se radi o iseljenoj pokrajini koja je bez ozbiljne industrije, koja je vođena od primitivnih političara i koja živi od šverca benzinom i krivotvorenja robe.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
01:47 17.03.2010.

Moze biti traktor razvoja.

OB
-obrisani-
16:26 16.03.2010.

U taj motor što ga je stvorila prokleta bjelosvjetska žgadija treba hitno uliti kiselinu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?