SOCIJALNI POMAK

Socijalno ugrožena djeca u 5 županija dobit će dječiji doplatak

djeca,učenici,đaci
Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
01.09.2013.
u 10:17

Novi zakon trebao bi jamčiti pravo na oslobađanje troškova boravka djece u vrtiću za djecu bez oba roditelja te za djecu korisnika prava na novčanu pomoć

Reforma socijalnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine donosi niz promjena, a među njima i ujednačavanje prava na dječji doplatak koji je standardni način pomoći obiteljima s djecom koja nemaju dovoljna materijalna primanja.

Usklađivanje doplatka

Trenutačno visinu doplatka za djecu određuju županije svojim propisima. Zbog toga postoji neujednačenost u ostvarivanju prava na ovu naknadu, a u pet županija ovo pravo se ne ostvaruje. Visina tog doplatka u onim županijama u kojima se isplaćuje varira od 12 maraka u Zeničko-dobojskoj do 50 maraka, koliko iznosi uvećani dječji doplatak u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Ovo i nije iznos koji osigurava bilo kakvu egzistenciju, ali je u svakom slučaju više od nula maraka koliko iznosi dječji doplatak u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. Ubuduće će se ovo pravo financirati djelomično i iz federalnog proračuna, što obiteljima u spomenutim županijama jamči kakva-takva primanja.

Neka druga prava važna za socijalnu sigurnost djece iz siromašnih obitelji će se i ubuduće financirati iz županijskih proračuna. To su naknada za smještaj djece uz prehranu u ustanovama predškolskog odgoja i osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja. Ipak, novi entitetski zakon, čiji bi prijedlog uskoro trebao biti pred Parlamentom FBiH, jamči pravo na oslobađanje troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi za djecu bez oba roditelja, potom za djecu čiji je jedan roditelj s invaliditetom do 90 posto te djeca korisnika naknade za pomoć i njegu druge osobe i korisnika prava na stalnu novčanu pomoć. Isto pravo jamči se i djeci s invaliditetom, djeci u čijem kućanstvu ima jedna ili više mentalno ili psihičkih oboljelih osoba, kao i djeci čija su oba roditelja redoviti studenti.

Uvjeti za dobivanje

Pravo na subvencioniranje dijela troškova smještaja boravka djece u predškolskim ustanovama novi zakon jamčit će djeci u čijim obiteljima prihod po članu kućanstva ne prelazi 20 posto prosječne plaće, pod uvjetom da ispunjavaju ostale kriterije za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Međutim, visinu subvencije smještaja djeteta u predškolsku ustanovu te prava obitelji koje smještaju više od jednog djeteta, kao i druge kriterije utvrdit će županije svojim propisom sukladno materijalnim mogućnostima županija.
Dijete roditelja koji ostvaruju pravo na dječji doplatak imat će pravo na osiguran jedan obrok za vrijeme nastave u osnovnim školama, a što utvrđuje županija svojim propisima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?