Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

SNSD neće na skup SDA, SDP na HDZ-ov

Dva HDZ-a te SNSD i SDS danas na sastanku u Sarajevu, a SDA za sutra pokušava okupiti vodeće stranke što odbija SNSD
10. siječnja 2011. u 07:56 0 komentara 53 prikaza
sastanak
Foto: VL FOTO

Ponedjeljak, a vjerojatno niti utorak neće donijeti veće pomake pri uspostavi vlasti u Federaciji i državi BiH budući da su tri politička bloka, hrvatski, srpski i bošnjački, ostali podijeljeni oko sudjelovanja na sastancima sazvanim u Sarajevu, dok je neizvjesno hoće li se u središnjoj Bosni birati izaslanici za Dom naroda. Današnji sastanak u Sarajevu sazvale su dvije najveće hrvatske stranke, dva HDZ-a, a neće mu se odazvati čelnici većinskih bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA, dok pak sutrašnjem sastanak koji organizira SDA ne pridaju posebno značenje u SNSD-u.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar rekao je kako će predstavnici ove stranke sudjelovati na sastanku, a hoće li se održati u punom sazivu, znat će se u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.
“Ako dođu pozvani, bit će sastanka. Mi se pripremamo kao da će ga biti”, rekao je Vegar. 
Na ovom sastanku nije upitno sudjelovanje čelnika dva HDZ-a te SNSD-a i SDS-a. Predstavnici Saveza za bolju budućnost BiH su izrazili spremnost za sudjelovanje na sastanku, dok je SDP BiH odbio sudjelovati tražeći da se raspravlja o konkretnom dokumentu za uspostavu vlasti, a Stranka za BiH je u znak prosvjeda zbog preuzimanja državne imovine od Republike Srpske u zadnji trenutak odlučila izostati sa sastanka.

Čelnici dva HDZ-a ranije su najavili kako će predstaviti zajedničko stajalište, smjernice za uspostavu vlasti koje se temelje na poštivanju hrvatskog izbornog legitimiteta, kao i zahtjevom za temeljitom ustavnom reformom koja bi rezultirala federalizacijom zemlje. Iz SDA su međutim poručili da neće biti na današnjem sastanku nego na sutrašnjem okupljanju, što pak neprihvatljivim drži SNSD.

Iz SNSD-a neće sudjelovati na sastanku koji organiziraju većinske bošnjačke stranke, SDP BiH i SDA, nego da će se odazvati sastanku koji su za danas u Sarajevu sazvala dva HDZ-a. Istodobno u središnjoj Bosni iščekuje se hoće li se birati izaslanici za Dom naroda koji bi mogli donijeti prevagu dva HDZ-a ili pak SDP-u.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.