Poljoprivreda

Snijeg i led uništili čapljinsku poljoprivredu

gabela
Foto: Frano Matić
1/6
10.02.2012.
u 12:02

Već sada se zna da su snijeg i led uništili preko tisuću plastenika u čapljinskoj Općini a taj broj nažalost neće biti konačan

Iako je tek počela ova je godina za čapljinske poljoprivrednike već sada posve izgubljena.Nezapamćeno sniježno nevrijeme i led učinili su svoje pa čapljinska poljoprivreda godinama osjećati posljedice i bit će zaista teško sve to vratiti u neku normalu. Po informacijama i strašnim slikama uništenih plastenika,staklenika i druge infrastrukture Općina je Čapljina nažalost u poljoprivrednom smislu pretrpjela i najveće štete. Već sada se zna da su snijeg i led uništili preko tisuću plastenika u čapljinskoj Općini a taj broj nažalost neće biti konačan jer sa terena još pristižu crne brojke i procjene šteta.

"Ovo je jako veliki udarac čapljinskoj poljoprivredi jer se štete mjere u desecima milijuna KM. Štete na samim plastenicima su već sada skoro šest milijuna KM a višestruko su veće štete i posljedice na samim usjevima koji su još pod snijegom i ledom ili ispod porušenih plastenika i staklenika.Stoga se već sada može procijeniti da su ukupne štete za čapljinsku poljoprivredu veće od 15 milijuna KM a ni to nije konačno jer će se prave razmjere štete vidjeti kada se povuku snijeg i led.Stoga se nadamo kako će više razine vlasti pomoći svim tim ugroženim poljoprivrednicima od kojih su mnogi podizali kredite kako bi započeli poljoprivrednu proizvodnju.A evo sada ih je zadesila prava katastrofa.Stoga pozivam Vladu FBIH da iz sredstava planiranih za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji,a to je iznos od 75 milijuna KM, pomogne oporavak čapljinske poljoprivrede tj.da se bar dijelom saniraju ove štete."-istaknuo je čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić koji sa svojim pomoćnicima i suradnicima ovih dana obilazi ugrožena područja.

Jedna od tih lokacija je bila i naselje Gabela polje,na samoj granici sa RH, u kojoj su također uništeni plastenici."Bit će teško sve ovo sanirati jer su se ljudi doslovce mučili na sve načine kako bi podigli plastenike a evo sada su pretrpjeli višestruku štetu i ovo je za sve mještane Gabela polja prava noćna mora."-poručuje Andrija Barišić,predsjednik mjesne zajednice Gabela polja u kojoj smo zatkeli i ogorčene poljoprivrednike.

"Iako smo na sve načine pokušavali spasiti plastenike i pri tome umalo svi i izginuli ipak nam je na kraju uništeno svih šest plastenika.Ovo je nešto neviđeno i tek ćemo plakati kada se snijeg istopi.Ma da je spasiti bar nešto salate."-govori nam Ilija Pehar dok sa sinom i susjedima pere i pakira salatu koju je izvukao ispod uništenog plastenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?