borbe u siriji

Snažne borbe u Damasku, gradom odjekuju eksplozije

Autobomba u Aleppu (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.03.2012.
u 08:07

Sukob je potaknut jučerašnjom eksplozijom autobombe u stambenoj četvrti grada Aleppo u kojoj su poginule dvije, a 30 osoba je ozlijeđeno

Snažna borba izbila je između pobunjeničke vojske i snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu u četvrti Damaska u kojoj se nalazi nekoliko sigurnosnih postrojenja. Svjedoci tvrde, javlja Reuters, kako je zvuk strojnica i raketnih bacača odjekivao ulicama četvrti al-Mezze, a stanovnici četvrti ne znaju ima li žrtava.

- Eksplozije se čuju diljem četvrti, a policija je blokirala nekoliko sporednih ulica. Javna rasvjeta je ugašena - telefonom je dojavila jedna od kućanica iz al-Mezze.

Borbe u glavnom gradu započele su nakon jučerašnje eksplozije autobombe u stambenoj četvrti grada Aleppo te nakon dojave o snažnim borbama prosvjednika i državnih snaga diljem zemlje.

U nedjelju su se stotine Sirijaca okupile u Damasku kako bi oplakali žrtve eksplozije u Aleppu, a aktivisti tvrde kako su državne snage pretukle i uhitile više od 200 sudionika prosvjeda nakon što su se začuli povici kako "narod želi svrgnuti vladajući režim". Među uhićenima i pretučenima je i Mohammed Sayyed Rassas, vođa Nacionalnog koordinacijskog tijela za demokratske promjene (NCB), opozicijske skupine koja je posjetila Kinu i Rusiju kako bi pokušali promovirati dijalog između Assada i opozicije. Većina ostalih opozicijskih grupa odbacila je napore NCB-a zbog ustrajnosti u nenasilnom otporu i stava kako nema potrebe za međunarodnom intervencijom.

Sigurnosne snage uhitile su i Farzanda Omara, liječnika političara stranke "Izgradnja sirijske države" kada je u Damask stigao iz rodnog Aleppa.

U Aleppu, sirijskom komercijalnom čvorištu, dvije su osobe poginule, a 30 njih je ranjeno u eksploziji autobombe koja se dogodila nedaleko državnog ureda za sigurnost i crkve. Nitko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju u Aleppu, a opozicijski aktivisti i snage sigurnosti odgovornost prebacuju jedni na druge.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije