zaštićeni svjedok

'Snajperski hici ispaljivani su s položaja Mladićeve vojske'

'Former Bosnian Serb army commander Ratko Mladic attends his trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) at The Hague May 16, 2012. Mladic, 70, appeared on Wednesday
Reuters/Pixsell
29.01.2013.
u 19:40

Prema ocjeni francuskog časnika, "strategiju VRS-a određivao je i nadzirao Mladić, a zadatak generala Miloševića bio je da tu strategiju primijeni na taktičkoj razini oko Sarajeva"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haaškom tribunalom, zaštićeni svjedok pod oznakom RM-120, francuski časnik koji je službovao u Sarajevu od 1994. do 1995. izjavio je da su istrage UNPROFOR-a pokazale da je u "velikoj većini" snajperskih incidenata u Sarajevu vatra bila otvorena s teritorija Mladićeve Vojske Republike Srpske i da je u njegovo vrijeme "zabilježeno 66 snajperskih izgreda" s teritorija VRS-a, a samo šest s položaja vojske BiH, javlja agencija Beta.

UNPROFOR je, prema njegovu svjedočenju, zbog toga ulagao prosvjede zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomiru Miloševiću, na koje je on "ili odgovarao da su muslimani prvi pucali ili nije odgovarao uopće". Prema njegovoj ocjeni, "strategiju VRS-a određivao je i nadzirao Mladić, a zadatak generala Miloševića bio je da tu strategiju primijeni na taktičkoj razini oko Sarajeva". Posvjedočio je da su pripadnici VRS-a nekoliko puta ukrali teško naoružanje koje im je oduzeo UNPROFOR kada su Srbi kršili sporazum o zabrani uporabe teškog naoružanja u zoni od 20 kilometara oko Sarajeva.

– To je bilo drastično kršenje sporazuma. Nekoliko je puta Vojska Republike Srpske uzela to oružje i iz njih pucala na Sarajevo – posvjedočio je RM-120 dodajući da je VRS u svibnju 1995. uzeo za taoce pripadnike UNPROFOR-a. Mladića, kojem se sutra nastavlja suđenje, optužnica tereti za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, progon muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plave kacige" UN-a, od 1992. do 1995.

>>Michael Rose: Ništa se nije moglo dogoditi bez Mladićeva znanja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?