INTERVJU

Snaga jednog naroda ne mjeri se njegovim brojem

Nuncij Pezzuto
29.08.2013.
u 09:38

Brojini ili malobrojni svi trebamo naučiti živjeti u uzajamnom uvažavanju, većina 
u poštovanju manjine, manjina u poštovanju većine. Ima mjesta za sve na ovom svijetu

Sveta Stolica jedan je od rijetkih istinskih i iskrenih prijatelja Bosne i Hercegovine i njezinih naroda u očuvanju obje te samobitnosti i promotor prožimanja kulture dijaloga, razumijevanja, suživota. Papinski izaslanik u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto čovjek s bogatim diplomatskim iskustvom, savršeno se uklapa u ovaj krug. U intervjuu za Večernji list u prvi plan ističe recept odnosa - poštovanje i uvažavanje.

Ekscelencijo, u BiH ste već nekoliko mjeseci. Kako gledate na stanje u ovoj državi preopterećenoj poviješću i stalnim blokadama na svakom koraku?

Ja sam zapravo tek sedam mjeseci u Sarajevu, tako da je moja vizija zemlje, u stvari, vrlo ograničena. Još uvijek se nalazim u fazi upoznavanja, i to me ograničava dati potpuniji odgovor na vaše pitanje. Svima su poznata nedavna događanja vezana uz blisku prošlosti ove zemlje. Prošlost koja je, dakako, duboko obilježila duše svih ljudskih i društvenih komponenti. Radi se o egzistencijalnom iskustvu koje, siguran sam, dovodi do zaključka: nikad više rata, nikad više nasilja. Da, dakle, mirnom suživotu, u uzajamnom poštovanju “različitosti”, koja uistinu, obogaćuje narod i ne predstavlja nikakvu prepreku jedinstvu: jedinstvu u različitosti. Da, napretku i cjelovitom razvoju: kulturnom, duhovnom, društvenom, vjerskom kao i društveno-ekonomskom. S druge strane, uvjeren sam, da bi problemi prošlosti i sadašnjosti bili pozitivni izazovi za iznalaženje i primjenu rješenja.

 Hrvatski katolici su najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda i tvrde da imaju najmanje prava. Kakav je Vaš dojam o tome?

Ako dobro razmislimo, snaga jednog naroda ne sastoji se toliko od etničkog broja, koliko, rekao bih, nadasve od osobnih i zajedničkih vrijednosti koje su u stanju generirati, njegovati i stalno promicati među sobom. Dakle, nikakva zabrinutost, a osobito bez kompleksa manje vrijednosti radi etničke malobrojnosti! S druge strane, kao Božji narod, naviknuti smo biti biblijski “mali ostatak Izraela”. Iz tog razloga, brojni ili malobrojni, svi se trebamo osjećati i to stvarno jesmo, ravnopravni, bez obzira na eventualne konkretne situacije u kojima se možemo naći.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?