MUP MAKEDONIJE:

Smrt Trajkovskog skrivila kontrola

trajkovski
vl foto
12.03.2012.
u 09:14

Na adresu Tužiteljstva BiH dostavljeno novo izvješće, istraga tek treba biti pokrenuta nakon analize

Istraga o zrakoplovnoj nesreći, u kojoj je prije osam godina kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa suradnicima, kreće izpočetka. Na adresu Tužiteljstva BiH, vlada Makedonije, odnosno ministarstvo unutarnjih poslova ( MUP), poslalo je novo izvješće u kojem, kako stoji u pojašnjenju, postoje novi dokazi zbog kojih se treba pokrenuti nova istraga, radi utvrđivanja istinskih uzroka nesreće.

Kako prenose makedonski mediji, tamošnji državni tužitelj Ljupča Švrgovski, potvrdio je da će tim tužitelja analizirati ponuđene (nove) dokaze te u zakonom predviđenom roku odlučiti jesu li oni dovoljni za pokretanje nove istrage. Iako je, kako navodi agencija Srna, Tužiteljstvo Makednije ranije prihvatilo izvješće Povjerenstva za ispitivanje uzroka nesreće, koju je utemeljilo Vijeće ministara, a u kojem se navodi da je uzrok pada zrakoplova bila “proceduralna pogreška pilotske ekipe u fazi slijetanja u mostarsku zračnu luku”, odluka može biti promijenjena.

“Ova odluka može biti promijenjena, ukoliko su u izvješću povjerenstva koju je formirala vlada u Skoplju izneseni novi detalji koji ukazuju na postojanje drugog razloga, a koji bi bio ključan za pad zrakoplova ‘kinger’”, kazao je tužitelj Ljupče Švrgovski. Špekulira se kako su makedonski istražitelji došli do novih detalja o uzroku pada predsjedničkog zrakoplova u kojem se kao glavni krivci imenuju tadašnji kontrolori leta, koji su tada pod zapovjedništvo SFOR-a bili angažirani na kontrolnom tornju Zračne luke Mostar. Navodi se da ne postoji dio snimaka razgovora pilota sa kontrolom leta pod zapovjedništvom SFOR-a i ne zna se ni tko je manipulirao “crnom kutijom”.

Bivši direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Zijad Šišić napisao je kako je do nesreće došlo “zbog radarsko-kontrolorskog polusljepila, namjerno izazvanog pogrešnim lociranjem radara tipa Thales pored piste Međunarodne zračne luke Mostar, i izražava čuđenje što nisu naručene stručne ekspertize. On tvrdi da je do pada zrakoplova došlo “zbog političko-stručnog nemara”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?