INTERVJU ZVONKO JURI

Smjena vlasti u ŽZH je jedan korak demokratizacije

Jurišić
Tomislav Milićević
01.10.2010.
u 09:13

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH govori o bivšoj vlasti, izborima, Ustavu...

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH dr. Zvonko Jurišić donedavno je obnašao dužnost premijera u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, a sada je kandidat za državni Parlament. Nakon što je Hrvatska koalicija HDZ 1990 – HSP BiH, upravo predvođena dr. Jurišićem, održala završni predizborni skup za ŽZH u Širokom Brijegu pred više tisuća uzvanika, razgovarali smo o izborima, radu Vlade kojoj je bio na čelu, budućnosti...

Jeste li zadovoljni održanim skupom u Širokom Brijegu i kako zapravo, nakon što su tenzije vjerojatno malo splasnule, doživljavate Vašu smjenu u ŽZH?


Skup u Širokom Brijegu bio je uistinu veličanstven i taj skup je najbolji odgovor svima onima koji putem medija govore da je HSP BiH u ovoj općini i ovoj županiji u laganom padu, jer to nije istina, i to će se dokazati u nedjelju kada ćemo, skupa s koalicijskim partnerima iz HDZ-a 1990, slaviti uvjerljivu izbornu pobjedu u ovoj županiji, a siguran sam i većini ostalih županija u Bosni i Hercegovini s većinskim hrvatskim življem. To što se dogodilo sa smjenom vlasti u županiji iz koje dolazim također je jedan korak demokratizacije naše političke scene, premda je ovdje sve to otišlo suviše daleko. Naime, poznato vam je da ovi, koji su nas naslijedili, tu nisu došli voljom naroda, nego kupovinom. Međutim, oni su tu tek desetak dana, jer se već od 3. listopada u ŽZH život ponovno počinje normalizirati nakon što Hrvatska koalicija HDZ 1990 – HSP BiH ostvari novu pobjedu i demokratskim putem vrati vlast u svoje ruke. Nakon što su, kako sami kažete, splasnule tenzije, imam osjećaj da je sve ovo itekako imalo pozitivnog odjeka po nas, jer je narod sada definitivno uvidio kakvi su oni, a kakvi smo mi.

Djelujete nekako dosta samouvjereno. Je li to trik ili zbilja očekujete odličan izborni rezultat?

Da smo se služili kojekakvim trikovima, još bismo bili na vlasti u ŽZH, ali nismo, jer smo ovako samo dobili još više vremena i prostora za pripremu kada je riječ o nadolazećim izborima. Dakle, zbilja očekujem odličan izborni rezultat. Na svim razinama vlasti očekujem da ćemo polučiti jako dobre rezultate, a to ujedno znači da se ubuduće hrvatski nacionalni interesi u BiH više neće prodavati kao što su se prodavali svih ovih godina zahvaljujući onima koji su previše držali olovku u svojim rukama, nanijevši nam nesagledivu štetu na taj način, ali evo dođe vrijeme da ćemo im napokon uzeti olovku iz ruku i reći zbogom. Kako dolazi dan D, sve sam uvjereniji i sigurnu u pobjedu Martina Raguža nad Željkom Komšićem, a u konačnici to bi bio i najveći uspjeh ove koalicije.

U odgovoru na prethodno pitanje niste spomenuli kandidatkinju HDZ-a BiH Borjanu Krišto kao ozbiljnu konkurenciju Martinu Ragužu. Zašto?


Ne spominjem iz jednostavnog razloga što i nije ozbiljna konkurencija s obzirom na to da je ona samo lutka na koncu stranačkog joj predsjednika, a to je i narod spoznao, pa uopće ne sumnjam da će Hrvati daleko najveću potporu dati Ragužu, pa bi to u konačnici moglo biti i dovoljno za pobjedu, pogotovo ako se još B. Krišto povuče, premda i bez toga vjerujemo u pobjedu nad Zlatkom Lagumdžijom i njegovim SDP-om. Crveni su odavno zavladali i vladaju Hrvatskom, ali protiv crvenih se u Bosni i Hercegovini trebamo boriti svim sredstvima. Hrvati su to odavno spoznali, a kako ide vrijeme, čini mi se da i Bošnjaci u sve većoj mjeri nešto takvo spoznaju, pa sam siguran da ni Komšiću ni SDP-u ni izbliza neće dati toliki broj glasova kao na prošlim općim izborima u BiH. To bi bila najveća pobjeda svih naroda u BiH i putokaz za skorašnje što kvalitetnije donošenje ustavnih promjena.

Kada već spominjete Ustav, kakve promjene priželjkujete?

Očekujem iskreno pravedan Ustav BiH u kojem bismo mi, Hrvati napokon bili jednakopravni i nadalje proporcionalno zastupljeni u nižim razinama vlasti, odnosno središnjoj razini te općinama i gradovima. HSP je, prije svega, stranka hrvatskog naroda i zalaže se za nacionalne interese, ali poštuje i sve ostale narode i kulture, kao i konstitutivnost. Naša želja je da u sredinama s hrvatskom većinom vratimo dostojanstvo hrvatskom čovjeku i gospodarski ga ojačamo kako bi opstao te u konačnici svi bolje živjeli. Detektirali smo probleme u svim hercegovačkim općinama i imamo strateška rješenja gospodarskog oporavka, kao i rješenja za središnju Bosnu i Posavinu. To mora biti od općeg interesa svim strankama s hrvatskim predznakom. Aktivno se borimo za hrvatsku poziciju i u Sarajevu. I moramo se boriti.

Za kraj, još jedan upit vezano uz prljavštine u aktualnoj predizbornoj kampanji. Budući da se bliži završetak iste, kakvom biste je ocijenili?


Toga je uvijek bilo i vjerojatno će uvijek biti. Imali smo primjere i šaranja i uništavanja plakata HSP-a BiH, međutim, to je očito sastavni dio svake kampanje u kojoj sudjeluje netko drugi, ali s ponosom mogu reći - ne i naša stranka. Mi smo Snaga Hrvata i nema potrebe da uništavamo tuđu imovinu. To su i ranije drugi činili, evo čine ponovno, ali neka su. Upravo to o njima govori, tj. kakvi su i koliko nas se pribojavaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?