Rekonstrukcija

Smjena Budimira i Kebe sljedećeg tjedna u oba doma Parlamenta

Budimir
07.07.2012.
u 11:13

Kreće najznačajniji korak za očekivanu rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH

Nova parlamentarna većina koju okupljaju dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost (SBB), a koju će najvjerojatnije poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) pokrenut će sljedećeg tjedna i formalno proceduru za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe koji se opiru rekonstrukciji izvršne vlasti.

Demokratska procedura

Kako se doznaje, organizirat će se izvanredne sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije gdje će dvotrećinska većina zastupnika i izaslanika izglasovati nepovjerenje te zatražiti od Ustavnoga suda Federacije BiH razrješenje ove dvojice dužnosnika. Po riječima predsjednika kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Marinka Čavare očekuje se da već sljedećeg tjedna postoji jasna situacija u izvršnoj vlasti koja zrcali odraz oba doma federalnog Parlamenta. “Očekujem da se u demokratskoj proceduri dogodi promjena vlasti, a za nas je najvažnije da legitimni politički predstavnici budu u vlasti”, rekao je Čavara za Večernjak. Dodao je da neće uspjeti opstrukcije koje promoviraju dužnosnici iz redova SDA i HSP-a dodajući da postoje jasni mehanizmi kako bi se spriječile sve moguće opstrukcije u normalnom funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Očekuje se da će novu četveročlanu parlamentarnu većinu poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak koja do nedjelje ima rok za prihvaćanje ponude koju joj je dao SDP BiH. Po toj ponudi, doznaje se, Boljitak bi zadržao jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH te određeni broj pozicija koje su preuzeli u drugim institucijama, upravama, agencijama, javnim poduzećima.

Bošnjačka kvota

Dva HDZ-a su pri tome odbacila mogućnost da se Boljitku dodijele hrvatske pozicije u vlasti. Valja reći kako je predsjednik kluba Boljitka u Zastupničkom domu Vlado Ivanković na jučerašnjoj sjednici kolegija ovoga doma ‘pozdravio’ imenovanje novoga rukovodstva, što je dalo naslutiti da će ova stranka dati potporu rekonstrukciji vlasti. Nakon smjene, nova većina sačekat će odluke Ustavnoga suda oko Budimira i Kebe, te nastaviti s najavljenom promjenom.

Ključne riječi

Komentara 8

BB
BbadboyM
15:32 07.07.2012.

gdje je ono što je HNS(2xHDZ) obećao--TV za Hrvate, treći entitet/izborna jedinica, predstavništva u svijetu............

BB
BbadboyM
15:33 07.07.2012.

TI briši a ja ću pisati! Dogovoreno admine?

CI
cinbenik
12:14 07.07.2012.

Ne samo da je opca radost,pobjede nad dosadasnjim prestavnika Hrvata u federaciji BiH,nego se radost osjeca i kod novinara,koji su se dobro zalagali da se proizvedu "izdajnici" koji koaliraju sa SDPeom..........Tako je za ocekovat da se pocne hvalit i uzdizati ta stranka kao "normalna" i Hrvatska,pa ce tako i Komsic na kraju ispasti legalni Hrvat..........Kako bi bilo da malo pisete o stavovima HNS i zacrtanih puteva HDZea i prognoza za ustroj Hrvata u BiH i ciljeva o kojim ste zdusno pisali i skoro stvorili "treci".......Sada ce biti normalna Federacija i postace dom Hrvata.......moze svakako,a za stetu i zrtve nitkog nebriga bitno je sada ono sto je prije bilo nebitno...........Pisanjem treba uvjeriti mase u zadovoljstvo,jer ako je HDZe zadovoljan moraju svi..........kako bi bilo sada malo pisati o "novim Izdajnicima" ili je to zabranjeno.........Pazite pocela su previranja i sudjenja,za "huskanja" i pisanja podloznim politiki...........Nije iskljuceno..........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?