Izvješće

Smanjen kreditni rejting BiH, Moody’s traži žurne reforme

rejting
VL FOTO
05.04.2012.
u 10:43

Budući kreditni rejting BiH ovisit će o reformskim postupcima njezinih vlasti

Pogoršanje kompletne fiskalne pozicije u državi razlog su zbog kojeg je Međunarodna bonitetna agencija Moody`s Investors Service snizila kreditni rejting BiH s B2 negativnim izgledima na B3. Ukoliko se politička kriza bude produbljivala, proračunska potrošnja rasla kao izdaci za mirovine, a izostala žurna reforma u svim područjima pogotovu gospodarstva, iz ove bonitetne agencije najavili su mogućnost daljeg sniženja kreditnog rejtinga BiH. U velikom izvješću agencije Moody’s poimenično su pobrojane sve anomalije koje će dovesti BiH u još niži kreditni rejting u narednom razdoblju.

Veliki problem po njima je pogoršanje stanja u proračunu javnog sektora i problema koje smo nedavno imali sa financiranjem vanjskog duga. To je jedan od ključnih čimbenika za sniženje rejtinga i kako navode, ograničen napredak u strukturalnim i ekonomskim reformama, te nedavni problemi koji su se javili s vraćanjem vanjskog duga koji je bio prouzročen političkim neslaganjima u zemlji. Među problemima je navedeno i pogoršanje fiskalne pozicije države uključujući i pojavu velikog strukturalnog deficita i ograničen pristup vanjskog financiranja. U izvješću su dali i prijedloge na koje se vlasti u BiH trebaju fokusirati, kako ne bi došlo do novog sniženje kreditnog rejtinga.

Vlade u BiH trebaju prvo poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se konsolidiralo vraćanja vanjskog duga. Trebaju provesti mjere fiskalne konsolidacije koje će osigurati održivost duga i smanjiti oslanjanje na kratkoročna financiranja na nacionalnoj i subnacionalnoj razini. Od velike je važnosti, prema agenciji Moody’s, napredak na političkoj i ustavnoj reformi koja mora dovesti do pojednostavljenja postupka odlučivanja između različitih razina vlasti. Vijeće ministara BiH mora poduzeti žurne korake koji će konačno dovesti državu do predpristupnih pregovora s EU i njezinog kandidacijskog statua. Mora se ostvariti gospodarski rast i smanjiti proračunski deficit, što uključuje bolne rezove oko izdvajanja koja se tiču umirovljenika, branitelja, i ostalih socijalno osjetljivih kategorija društva, ali i goleme administracije.

Moody’s je krajem prošle godine dala negativne izglede BiH, ali tada nije snizila njezin rejting. I tada su naveli kako bi jačanje institucija kroz provedbu strukturalnih reformi, pojednostavljivanje postupka političkog odlučivanja, unapređenje međuentitetskih odnosa i jačanje vladinih financija moglo dovesti do poboljšanja rejtinga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?