IMA LI KRIZE?

Službenicima koji obave posao svog kolege dobiju nagradu

posao
VL FOTO
09.06.2010.
u 09:33

U krizna vremena država ima novca i za stimulaciju zaposlenima u administraciji

Odluke državne vlade kojima se navodno uvode restrikcije u plaćanju naknada za rad u raznim povjerenstvima i drugim tijelima, stvaraju privid o štednji u državnoj administraciji.

Politika štednje

No, ono što izgube na mostu, državni službenici i drugi zaposlenici u institucijama BiH dobiju na ćupriji! Pokazuje to i odluka o dodjeli novčanih nagrada zaposlenima u državnim institucijama, koja bi prošla potpuno neopaženo da pojedini zastupnici u državnom Parlamentu nisu skrenuli pozornost na njezin sadržaj koji se umnogome ne uklapa u “politiku štednje” koju javno promovira Vijeće ministara BiH. Naime, odluka je tako koncipirana da omogućava rukovoditeljima državnih institucija da po nekoliko vrlo širokih principa nagrađuju svoje zaposlenike. Primjerice, jedan od tih principa je kvalitetno obavljanje radnih zadataka prije predviđenih rokova, ali i obavljanje poslova drugih kolega kada oni nisu na poslu. Ovakav kriterij za dodjelu novčanih nagrada vrlo je neobičan ako se zna da u državnim institucijama, poslove odsutnih radnika obavljaju oni koji rade.

Nagrade za žrtvovanje

Još čudniji je propisani kriterij po kojem rukovoditelj može nagraditi državnog službenika ili drugog zaposlenika u instituciji kada ocijeni da njegov rad “doprinosi unaprjeđenju funkcioniranja institucije”, iako se valjda podrazumijeva da uposlenici i primaju plaću da bi njihov rad uvijek bio u cilju unaprjeđenja rada te institucije. Zaposleni u državnim institucijama nagrade će moći očekivati i za odgovarajuće ponašanje u izvanrednim situacijama, odnosno kada se žrtvuje da spašava ljudske živote i imovinu u nekim elementarnim nepogodama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?