Javna poduzeća

Slom kompanija EP HZ HB, Aluminij, Hrvatska pošta...

Krško
06.03.2013.
u 09:20

Gubici triju kompanija iznad 110 mil. KM. U prvim mjesecima 2013. godine različiti su pomaci, jedni idu nagore, a drugi popravljaju statistiku

Potpuni sunovrat – jedini je opipljivi rezultat angažmana još uvijek aktualne, ali krnje, platforme koja je instalirala svoje kadrove u javna poduzeća na većinskim hrvatskim područjima. Slično je stanje i u drugim nekada regionalnim gigantima, dok istodobno sva javna poduzeća u Sarajevu posluju u golemome plusu, što dodatno pojačava sumnje kako se radi o osmišljenome projektu osiromašavanja i uništavanja kompanija, čije je sjedište na području Hercegovine.

Igre bez granica


Kao i dva druga, tako i ovo pravilo ima svoju iznimku, a zove se Hrvatski telekom iz Mostara. Sve ostale kompanije su dotaknule dno, kako zbog načina upravljanja, nesposobnosti vodećih ljudi, kriminala, korupcije, lažnog predstavljanja, namještanja tendera, zapošljavanja kadrova. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne nekada najprofitabilnije kompanije u ovome dijelu zemlje primjer je svih navedenih zloupotreba. Tamošnja uprava uspjela je u protekloj godini stvoriti minus od 44 milijuna maraka. Doduše, dio razloga za loše poslovanje leži u činjenici iznimno hidrološki loše godine, no najveći dio se odnosi, o čemu stalno upozoravaju iz sindikata toga poduzeća, na postojanje prave kriminalne hobotnice koja smišljeno uništava ovoga giganta. Kako bi primirili stanje zbog prošlotjednog ‘šaketanja’ u kompaniji, jučer su smanjene plaće dvojici članova uprave Milanu Lovriću i Mati Pavkoviću pod izlikom kako ne poštuju radne obveze. Dobro upoznati tvrde kako se upravo ova dvojica članova uprave nisu do sada ‘ogriješila’ o zakone, što se ne bi moglo reći za druge članove među kojima su i osobe sa sukobom interesa zbog angažiranja u više poduzeća ili pak oni s krivotvorenim diplomama. Unatoč tome što je o tome čelnika uprave upozorio ministar Erdal Trhulj, ništa se nije promijenilo. Ukupni akumulirani dug EP Herceg Bosne dosegnuo je 67 milijuna maraka. Istodobno paralelna kompanija koja na svojim leđima vuče silne rudarske gubitaše i predstavlja svojevrsnu socijalnu instituciju, Elektrooprivreda BiH je prošlu godinu okončala s neto dobitkom od 7,1 milijun maraka.

HT jedini u plusu

U Hrvatskoj pošti Mostar prošlu godinu su poslovali s gubitkom od oko 1,8 milijuna maraka. Unatoč tome što je ova kompanija izgubila financijsku potporu telekoma bilo je obećavajućih najava da ova kompanija može samostalno ići naprijed. Uslijedio je dramatičan pad nakon dolaska platformaških kadrova. Kao i u drugim kompanijama, najvažnije je bilo zagospodariti nabavama. U Hrvatskom telekomu iz Mostara za 70% veća je dobit nego godinu dana ranije. Tako je ova kompanija imala promet u 2012. od 261,62 milijuna maraka, a istodobno neto dobit 17,951 milijun. Godinu dana ranije promet je iznosio 253,15 milijuna maraka dok je dobit iznosila 10,024 milijuna maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?