pravomoćno

Slobodanu Đuroviću kazna povećana za 10 godina

'21.04.2010., Zagreb - Zupanijski sud, Zrinjevac, sudjenje za ubojstvo Ive Pukanica  poznatog novinskog izdavaca i vlasnika Nacionala. Slobodan Djurovic.  Photo: POOL/PIXSELL'
'POOL/PIXSELL'
18.07.2012.
u 08:01

Robertu Mataniću kazna je povišena sa 33 na 35 godina, a Bojanu Guduriću sa 30 na 33 godine. Svima ostalima kazne su ostale iste

Vrhovni sud potvrdio je nepravomoćnu osuđujuću presudu koje je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Ivane Čalić izreklo Robertu Mataniću i ostalima, optuženima za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2010. Jedina intervencija višeg suda u nepravomoćnu presudu odnosila se na visinu kazni, koje su povišene trojici optuženika, pa su Matanić i ostali ukupno osuđeni na 165 godina zatvora.

Prošao najgore

Najgore je prošao Slobodan Đurović, kojem je kazna uvećena za 10 godina jer mu je Vrhovni sud kaznu od 15 godina pretvorio u kaznu od 25 godina zatvora. Robertu Mataniću kazna je uvećana za dvije godine pa je sada osuđen na 35 godina, dok je Bojanu Guduriću kazna povećana za tri godine, odnosno osuđen je na 33 godine zatvora. Njih trojica, kao i Željko Milovanović, koji je u odsutnosti osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, imaju pravo na još jednu žalbu jer je riječ o kaznama dugotrajnog zatvora.

Što se pak tiče Luke Matanića i Amira Mafalanija, njima su potvrđene izrečene kazne od po 16 godina zatvora. Potvrđen je i dio presude koji se odnosio na nepostojanje zločinačke organizacije, kao i oslobađajući dio presude u odnosu na Đurovića, kojeg je niži sud oslobodio optužbi za ubojstvo Nike Franjića smatrajući da u trenutku kada je R. Matanića poticao na ubojstvo Pukanića Đurović nije znao da će kolateralna žrtva biti i Franjić.

Suđenje optuženima za likvidacije Pukanića i Franjića, jedan je od zasigurno najintrigantnijih sudskih postupka, jer se za taj zločin, osim optuženicima u Zagrebu, sudi Sretenu Jociću, Milenku Kuzmanoviću i Željku Milovanoviću na Specijalnom sudu u Beogradu. Tamo postupak, koji traje već gotovo dvije godine, još uvijek nije ni blizu kraju, a Jocić, kojeg je USKOK teretio da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je stajala iza likvidacije Pukanića i Franjića, u konačnici je izbačen iz hrvatske optužnice.

Nije dokazano

Naime, sudsko vijeće interveniralo je u činjenični opis, izbacivši iz nje Jocića, koji u Hrvatskoj nije optužen, dok po stavu suda postojanje zločinačke organizacije nije dokazano.

Sutkinja Čalić, obrazlažući presudu koju je izrekla u studenom 2010., navela je kako se po stavu vijeća radi o zločinačkoj grupi, koju je na poticaj Slobodana Đurovića okupio R. Matanić. Taj njen stav očito je prihvatio i viši sud, no Đuroviću, inače jednom od kumova Sretena Jocića, kao jedinoj sponi između naručitelja i neposrednih izvršitelja likvidacije, povisio je kaznu za 10 godina.

Tko je pak osoba koja je za 1,5 milijuna eura naručila likvidaciju Ive Pukanića te što je motiv ubojstva, pitanja su na koja još uvijek nije odgovoreno.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije