VIŠE DOMAĆIH

Slab interes međunarodnih promatrača za izbore u BiH

izbori
Zvonko Čorić
24.09.2010.
u 08:12

Zahtjev za izdavanje akreditacija za međunarodne promatrače dostavile su samo četiri organizacije

Ovogodišnje opće izbore u Bosni i Hercegovini moglo bi pratiti znatno manje stranih promatrača nego što je to bio slučaj ranijih godina. Do sada su Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zahtjev za izdavanje akreditacija za međunarodne promatrače dostavile samo četiri međunarodne organizacije, a ukupno je registriran 61 promatrač iz inozemstva. Zahtjeve za akreditaciju do sada su uputili OESS, švedsko veleposlanstvo u BiH, izborno povjerenstvo iz Iraka te Europska akademija za nadgledanje izbora iz Belgije.

Dan izbora

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić napominje kako ovo sigurno nije konačan broj jer se međunarodni promatrači mogu akreditirati sve do dana izbora, što znači da će se njihovi zahtjevi primati i narednih desetak dana.

-Vjerujemo da će broj međunarodnih promatrača biti veći, jer rok za akreditaciju još uvijek teče. Naša dosadašnja iskustva govore da je interes promatrača uvijek veći za opće, nego za lokalne izbore, kaže Pirić.

Službeni podaci govore da su na općim izborima 2002. godine u Bosni i Hercegovini bila ukupno 603 strana promatrača. Lokalne izbore dvije godine kasnije nadgledalo je 390 međunarodnih promatrača. Opće izbore 2006. godine pratila su 542, a lokalne 2008. godine samo 149 stranih promatrača. Ovi podaci također pokazuju da je prisutan trend smanjenja interesa u svijetu za izborne procese u BiH. Na prošlim općim i lokalnim izborima bilo je osjetno manje međunarodnih promatrača nego ranijih godina.

Veće povjerenje

Razloge ovakvog stanja moguće je tražiti u većem povjerenju međunarodne zajednice u sposobnost bh. institucija da samostalno i nepristrano provedu izborni proces. Međutim, isto tako ne treba isključiti ni mogućnost da je manji broj promatrača posljedica generalnog pada interesa u svijetu za politička i druga događanja u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?