Nove cijene goriva

Skuplje za 5 feninga, apel analitičara trgovci ne čuju

Gorivo
15.01.2013.
u 09:52

Cijena nafte 
na svjetskom tržištu pada, ali tržište naftom na zapadnom Balkanu ne prati taj trend

Najava kako će cijena nafte tijekom ove godine padati te da bi uskoro trebala iznositi 2 marke, kako je izjavio ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, raspala se kao kula od karata. Umjesto najavljenog pada, od jučer je u Federaciji BiH odobreno povećanje od 5 feninga po litri, dok je u Republici Srpskoj to urađeno tjedan dana prije, a poskupljenje je iznosilo 4 feninga po litri.

Stiglo 300 zahtjeva

Naravno, većina benzinskih crpki je ovu “blagodat” objeručke prihvatila i već od ponoći istaknule su nove, veće cijene. Kako tvrde, u Ministarstvo trgovine FBiH stiglo je oko 300 zahtjeva za promjenu cijene naftnih prerađevina, isključivo su tražili veće cijene, te su BMB 95, Eurodizel 5 i MBM 98 od jučer skuplji za pet feninga. Slobodno formiranje cijena u BiH, usprkos upozorenjima ekonomskih analitičara da gorivo ne bi trebalo biti skuplje od dvije marke, svima veže ruke, jer ne postoji mehanizam da se zaustavi divljanje cijena. Naftaši u BiH opet tvrde da nije realno prognozirati kretanje cijena naftnih prerađevina samo na temelju činjenice da za barel plaća 92 dolara. - Došlo je do povećanja rafinerijskih cijena naftnih prerađevina, čime su prekinuti pozitivni trendovi na naftnim tržištima. Kao posljedica izraženijeg povećanja nabavnih cijena, stvoreni su uvjeti da se i na maloprodajnom tržištu FBiH cijene naftnih prerađevina korigiraju, priopćili su iz Udruženja. Iako rado govore o rastu cijena goriva, na upit zašto one nisu u BiH padale kada je snižen barel nafte na svjetskom tržištu, iz Udruženja prometnika naftnih prerađevina Gospodarske komore FBiH kazali su da “korekcija cijena zavisi od odluka distributera utemeljenim na slobodnom formiranju cijena kao principa tržišne ekonomije”.

Slično kod susjeda

Cijena raste i kod susjeda. Nedavno su skočile cijene u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji dostiglo rekordnu cijenu od 1,43 eura za litru benzina. Prosječne cijene goriva u Srbiji su niže u odnosu na cijene koje su važile na kraju 2012. godine za oko 1 posto. Ako je to za utjehu, s cijenom od 1,2 eura po litri BiH ima nejjeftinije gorivo u cijeloj regiji.

S druge strane, kvaliteta goriva u BiH nije na zavidnoj razini, što su pokazala i inspekcijska istraživanja. Federalni inspektori nisu željeli otkrivati o kojim benzinskim crpkama je riječ, ali su najavili da će poduzimati drastične mjere i određivati visoke novčane kazne.

- Pokrenuta je ofenziva da bismo utvrdili prijevare s kvalitetom goriva. Moguće je i da nadležna institucija oduzima dozvole za rad - kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?