Divljanje cijena

Skuplje gorivo, sindikati idu na prosvjede

Gorivo
19.08.2012.
u 10:19

U samo tjedan dana gorivo poskupljuje dva puta. Sindikati traže od vlasti žurne mjere nakon završetka godišnjih odmora

Zbog najava o poskupljenju hrane, nafte i naftnih prerađevina, predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tražit će žuran sastanak s Vladom Federacije BiH nakon završetka godišnjih odmora. Predsjednik spomenutog sindikata Mehmed Avdagić u izjavi za Večernjak kaže kako će od Vlade tražiti poduzimanje mjera koje će ublažiti najnoviji val poskupljenja. Osim smanjenja PDV-a na hranu, tražit će, tvrdi Avdagić, određene zaštitne mjere kao što je osiguranje financijskih sredstva iz Vlade, ili banka koja bi se usmjerila na nabave pšenice, kako bi preduhitrili prijeteću glad na našim prostorima. Sindikalni vođe iz RS-a također upozoravaju tamošnju vlast o potrebi uvoza velikih količina pšenice iz susjedne Srbije. Iz Udruženja prometnika naftom i naftnim prerađevinama najavljuju novo poskupljenje goriva. To će u tjedan dana biti drugo poskupljenje, a najnovije iznosit će pet feninga po litri. Zbog divljanja cijena goriva i hrane oglasili su se i iz Saveza samostalnih sindikata BiH koji traže da se reagira plasiranjem temeljnih životnih namirnica pšenice i brašna iz rodnih rezervi. “Robnim rezervama, učinkovitim, punim, da su to u pravom smislu robne rezerve, njima se jedino može reagirati”, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

U izjavi za FTV, direktor Direkcije robnih rezervi Tončo Bavraka tvrdi kako robne rezerve niti su takve snage, niti imaju oni imaju bez Vlade pravo na bilo kakve mjere. “Robne rezerve ne smiju biti konkurencija gospodarskim subjektima na tržištu u slučaju da ima roba, već se cijene na tržištu usklađuju posebnim ekonomskim mjerama”, pojašnjava direktor Direkcije robnih rezervi FBiH Tončo Bavrka. Direkcija za robne rezerve reagirat će samo na temelju odluka Vlade FBiH. Oglasio se pismom upozorenja i Samostalni sindikat BiH u kojem tvrde da vijesti o najnovijim poskupljenjima najoštrije osuđuje, jer bi svako sljedeće povećanje cijena umanjilo i tako nizak standard radnika u BiH. “Simptomatično je to da poskupljenja u našoj zemlji posljednjih nekoliko godina najčešće nemaju veze s prirodnim nepogodama, sušama, poplavama i sl., već su postala oružje kojim se građanima i radnicima prijeti, a sve zbog stjecanja dodatne zarade za pojedince. Krajnje vrijeme je da se robne rezerve stave u funkciju građana i radnika, odnosno da budu korištene u svrhu za koju su i namijenjene. S obzirom da se posljednjih tjedana govori i o novom zaduženju naše zemlje kod MMF-a, napominjemo da je SSSBiH za tu opciju isključivo ako je ona jedini način da se pomogne industriji i da se pokrene razvoj Bosne i Hercegovine. “Korištenje kreditnih sredstava za bilo koju drugu svrhu bit će samo dodatno jačanje omče oko vrata radnika koji i ovako nemaju dovoljno sredstava za dostojanstven život”, poručuju iz Samostalnog sindikata BiH. Ako vlast ne poduzme žurne korake koji će zaštititio ionako težak socijalni status većine stanovnika u BiH, iz Samostalnog sindikata BiH poručuju kako će za početak organizirati prosvjedne skupove. Iz Samostalnog sindikata BiH traže da se smanji rastrošnost institucija i pojedinaca unutar institucija vlasti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?