inauguracija franje

Skroman kao sv. Josip, papa je svima pružao ruku, ljubio invalide

papa franjo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/18
19.03.2013.
u 07:39

Drage sestre i braćo, zahvaljujemo Bogu što mogu slaviti ovu svetu misu na početku moje službe na blagdan sv. Josipa, prve su riječi službene propovijedi koju Sveti Otac drži na talijanskom jeziku

11.27 sati - iz okupljene gomile dopiru uzvici, točnije riječi Franje Asiškog: Franjo, idi popravi moju kuću! Kardinali su se vratili u baziliku svetog Petra. Za njima je došao i papa. Inauguracijska misa time je okončana. Očekuje se da će Sveti Otac primiti izaslanike i državnike iz svih dijelova svijeta.

11.23 sati - Sveti Otac moli se ispred Bogorodice i malog Isusa.

11.21 sati - Blagoslovljeno ime Gospodina. Nek vas blagoslovi svemogući Gospodin: Otac, Sin i Duh sveti - kazao je na kraju mise papa. Đakoni pjevaju: Idite naprijed, misa je gotova!

11.19 sati - Papa upućuje zajedničku molitvu: Obrani s nepogrešive zaštite, O Gospodine, molim, obitelj koju hraniš, s hranom ovog oltara, kad i oni raduju svetkovinu Svetog Josipa, i milostivo čuvaju svoje darove među njima. Po Kristu Gospodinu našem.''

11.03 sati - Papa je razlomio kruh i pojeo. Započeo je svoju prvu misu.

11.02 sati - Papa daje pričest đakonima. Pjeva se Agnus dei. Oko 500 svećenika i đakona pričestit će vjernike koji stoje na Trgu sv. Petra. Procjenjuje se da ih sada ima oko 150.000.

10.58 sati - Mir Gospodnji bio uvijek s vama - kazao je papa. Đakon najvaljuje kraj ceremnije. Međusobno se pozdravljaju se državnici.

10.56 sati - Citira se Molitva Gospodnja.

10.43 sati - Papa Franjo kazao je da će ribarski prsten darovati svojoj staroj katedrali u Buenosu Airesu, javljaju Vatikanske novine.

10.39 sati - Nakon molitve za Crkvu i papu, koja se mogla čuti na mnogobrojnim svjetskim jezicima, uslijedila je euharistijska služba. Ministranti prinose darove.

10.30 sati - Molite za mene - poručio je na kraju svoje prve službene propovijedi Sveti Otac.

10.26 sati - Moramo zaštititi čovječanstvo, posebno najsiromašnije, najslabije, najmanje važne, one koji su gladni, žedni, strance, one koji su goli i u zatvoru, kazao je Franjo. Petrov nasljednik naglasio je i kako mora biti inspiriran poniznom ulogom koja je obilježila svetog Josipa.

- Mi slavimo službu novog biskupa Rima - kazao je Franjo. - Nemojmo nikada zaboraviti da je stvarna moć služenje. U Evanđeljima, Josip je jak i hrabar radni čovjek, ali u njega također vidimo veliku nježnost. To nije kvaliteta slabosti. Kako Josip koristi svoju ulogu zaštitnika? Diskretno, ponizno, u tišini, ali sa stalnom prisutnošću potpune vjere - dio je riječi koje je Sveti Otac uputio na početku svog pontifikata.

10.14 sati - Sljedi prva papina službena propovijed. - Drage sestre i braćo, zahvaljujemo Bogu što mogu slaviti ovu svetu misu na početku moje službe na blagdan sv. Josipa - kazao je Sveti Otac na talijanskom jeziku. Istaknuo je kako nije slučajnost što baš na dan sv. Josipa, odnosno imendan svog prethodnika Ratzingera, nastavlja njegovim stopama.

10.10 sati - Evanđelje po Mateju čita se na grčkom jeziku kako bi se demonstrirala povezanost istočne i zapadne Katoličke crkve.

Katolička novinska agencija procjenjuje da se na trgu nalazi oko 100.000 vjernika.

10.07 sati - Čita se ulomak iz Poslanice Rimljanima 4:13-25:

'' Obećanje da će on naslijediti svijet nije došlo Abrahamu ili njegovu potomstvu kroz zakon već na temelju pravednosti vjere...''

10.04 sati - Pjevaju se psalmi, Sada je na redu Psalm 49.

10.00 sati - Počinje zborna molitva posvećena sv. Josipu. Sljedi čitanje iz Druge knjige Samuela, poglavlje sedam:  

''Riječ Gospodnja dođe Natanu:

Idi i reci mome sluzi Davidu: "Ovako govori Gospodin: Jeste li čovjek koji će mi sagraditi kuću da u njoj prebivam? A kad vaši dani završe, bit ćete sahranjeni sa svojim precima, a ja ću čuvati vaše nasljednike...''

09.50 sati - Misa počinje s uvodnim obredima.

09.48 sati - Petrov nasljednik prima poslušnost kardinala. Po tradici, prilazi mu šest kardinala.

09.46 sati - Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano predao je Svetom Ocu ribarski prsten.

9.43 sati - Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran kazao je da će palij biti stavljen na ramena Svetog Oca. Potom je to i učinjeno. Podsjetimo, upravo ovaj kardinal prošlog tjedna proglasio je novog papu Franju.

9.40 sati  - Paliji je izrađen od janjeće i ovčje vune. Postavlja se na papina ramena kako bi podsjetio na pastira koji nosi svoje izgubljene ovce na ramenima. Palij ima pet crvenih križeva. Papa Franjo koristi isti palij kojeg je na inauguraciji koristi i njegov prethodnik Benedikt XVI. Ribarski prsten izrađen je od srebra i zlata. Nosi sliku sv. Petra koji baca ribarsku mrežu.

09.34 sati - Procesija je u tijeku. Kardinali slijede papu na izlasku iz bazilike.

09.28 sati - Papa je kleknuo preg gob sv. Petra. Zatim je primio je papinsko znakovlje palij i ribarski prsten, dva predmeta koje nose samo pape.

09.25 sati - Papa je ušao u baziliku svetog Petra. Iz srebrnih truba svira Tu es Petrus ( Ti si Petar)

09.18 sati - Čeka se početak inauguracijske mise u 9.30 sati. Trg Svetog Petra podijeljen je u sektore. U jednima su predstavnici država, u drugima predstavnici Crkve. Posebni sektori namjenjeni su invalidima i bolesnima koji su došli nazočiti ustoličenju novoga pape.

09.05 sati - Procjenjuje se da je na Trg svetog Petra pristiglo oko stotinjak tisuća vjernika. Na ceremoniji papina ustoličenja prvi puta u povijesti nazočit će i jedan ekumenski patrijarh. Na svačenost bi trebao doći carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej.

08.55 sati - Papa Franjo u papamobilu prolazi pored vjernika koji mu oduševljeno kliču i pozdravljaju ga na Trgu svetog Petra. Vijore se tisuće vatikanskih zastava...

Više od 150 izaslanstava bit će danas na Trgu sv. Petra zbog svečane mise ustoličenja pape Franje. Tu će biti argentinska predsjednica Cristina Fernandez, američki potpredsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka Angela Merkel, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, španjolski princ Felipe sa suprugom Letizijom i španjolski premijer Mariano Rajoy, a doći će i predsjednik Zimbabvea Robert Gabriel Mugabe čija prisutnost nije baš poželjna.

Hrvatsku će predstavljati predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Na svečanoj misi bit će i predstavnici drugih religija: ekumenski pravoslavni patrijarh Bartolomej, predstavnici židovskih i muslimanskih zajednica...

>>Teolozi: On je konzervativac koji će uvesti red čvrstom rukom

>>Papa Franjo zadržao svoj grb i geslo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije