Azilanti

Skoro ukidanje bezviznog režima BiH je nemoguće

putovnica
VL FOTO
25.09.2011.
u 10:45

Nakon “ranog upozorenja” iz Belgije o povećanju broja azilanata iz BiH, pokreće se monitoring. Bit će provedena i analiza rizika i naći će se metode

Skoro ukidanje slobodnog viznog režima za BiH nije moguće budući da bi zakonska procedura trajala godinu dana, a za suspenziju nije ni usvojena procedura na razini EU, rečeno je Srni u diplomatskim izvorima u Bruxellesu. “Nakon ‘ranog upozorenja’ Belgije o povećanju broja azilanata iz BiH, pokreće se dogovoreni monitoring-mehanizam koji se sastoji u uskoj suradnji dvije zemlje, Europske komisije i Fronteks agencije.


Metode za rješenje problema

Bit će provedena analiza rizika i naći će se metode rješenja problema”, objasnio je diplomatski izvor. Dodao je da je Belgiji poznato da su vlasti u BiH reagirale 21. rujna. U diplomatskom uredu belgijskoga Veleposlanstva u BiH ranije je rečeno da je u posljednja dva tjedna oko stotinu građana BiH zatražilo azil u toj zemlji, što je više zahtjeva nego tijekom 2010. godine. Navedeno je da će takvo ponašanje ugroziti i imati loše posljedice za trend bezviznog režima koji BiH ima, te da će, ako se nastavi, Belgija tražiti da EU poduzme odgovarajuće mjere.


Izrazito povećan broj zahtjeva

U Belgiji je u ovom mjesecu - 21. rujna 72 državljana BiH tražilo azil, u kolovozu 81, a ranijih mjeseci ta brojka se kretala oko 30. Alexandra Stiglmayer iz Europske stabilizacijske inicijative (ESI) navodi da je broj državljana BiH koji u Belgiji traže azil gotovo neprimjetan s obzirom da u toj zemlji bude podneseno oko 2000 aplikacija svaki mjesec. Prema njenim riječima, postoci azilanata iz BiH u Belgiji su vrlo niski, kao i u cijeloj Uniji. “Do svibnja ove godine, posljednji mjesec za koji Eurostat ima brojke za cijelu Uniju, mjesečno je u prosjeku bilo 105 azilanata iz BiH, što je čak 40% manje nego 2010. Zahtjevi se uglavnom odbijaju, kazala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?